Arama Motoru Nedir? Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Arama Motoru Nedir?


Arama Motoru Nedir ?

Arama motoru internette bulunan internet sitelerini kendi veri tabanlarına ekleyip sonrasında ise internet tarayıcıları yardımı ile kullanıcılara aradıkları bilgiyi veya sorguyu sunan yazılımlardır.
İnternette bulunan bilgilere arama motorları sayesinde ulaşılır ve internette aradığı bilgiye herkesin hemen ulaşmasına aracı olan yazılımlardır denebilir.

Günümüzde en popüler olan arama motorlarına örnek vermemiz gerekir ise:
  1. Google
  2. Bing
  3. Yahoo
  4. Yandex
  5. DuckDuckGo
Arama Motoru Nasıl Çalışır?

Arama Motorları Nasıl Çalışır ?

Arama motorlarının genel olarak nasıl çalıştığını özetlemek gerekir ise site sahiplerinin sisteme ekledikleri sitemap denen yapıları tarayıp o sitede bulunan sayfaları kendi  veri tabanına eklemek ile başlayıp sonra eklenen sayfalarda gezip o sayfaların yönlendirdiği siteleri de kendi veri tabanına ekleme yolu ile ilerleyip olabildiğince siteyi tarayıp kendi veri tabanına eklemek ve sonra bunları belirli koşullara göre sıralayıp aramayı yapan kişiye sunmak gibi bir yol ile çalışır.

İnternet sitelerinde dolanan ve veri tabanına bu siteleri ekleyen botlara web crawler adı verilir.

Bir arama motoru 3 parçadan oluşur diyebiliriz. (Çok basit düzeyde alacak olursak eğer.)
Web Crawler - Dizin - Kullanıcı Arayüzü
Web Crawler : Sitelerde dolanan, diğer siteleri bulan, sitenin içeriğini tarayan ve bu içeriğe puan verebilen ve daha bir çok özelliği olan en son dizine site verilerini ekleyen robot/bot dur.
Dizin : Site verilerinin depolandığı yer, veri tabanı.
Kullanıcı Arayüzü : Son kullanıcının internette bir sorgu yapmak için kullandığı bölümdür

Arama motorlarının çalışma prensibi bu 3 parça temeline bağlı kalarak yapılan geliştirmeler ile bizlere kullanıcının istediği bilgiyi aynı zamanda doğru yani güvenilir bilgiyi ulaştırmayı amaçlayacak şekillerde geliştirilir.

Google PageRank

Günümüzde en bilindik arama motoru algoritmalarından birisi Google kurucuları tarafından üniversite tezi olarak geliştirilmiş "Page Rank" algoritmasıdır diyebiliriz. 2014 Yılında Google tarafından kullanılması bırakılsa da bizim için oldukça önemli bir algoritmadır.

Bu algoritma temel olarak sitenize veya herhangi bir siteye 0 ve 10 arasında bir puan verir ve bu puan diğer sitelerin sitenizi ne kadar çok pinlediğinin ve sizin sitenizin pinlediği site sayısına bakılarak verilen bir algoritmadır.
Biraz daha basit düzeyde anlatmak gerekir ise size sitenize 10 siteden bağlantı geliyor ve sizin siteniz 1 siteye bağlantı veriyor ise sitenizin puanı 10 alıyor denebilir.

Bu yazımızın da sonuna geldik, eğer arama motorlarının çalışma prensipleri ile ilgili daha fazla merak ettiğiniz bir şey olursa yorum olarak sorabilirsiniz.