Format Atmak Zararlı mıdır ? Bilgisayarı Bozarmı ?

Formt Atmak Zararlımıdır?

Bir çok bilgisayar kullanıcısının en büyük meraklarından birisidir belki de format atmak bilgisayara zarar verir mi sorusu.
Gelin şimdi bilgisayara format atmak zararlı mı yoksa değil mi bu yazıda sizlerle beraber bu konuya bir netlik getirelim.

Format Atmak Zararlı mıdır ?

Bu sorunun cevabını 2 ye ayırıp söylemek istiyorum. Format HDD ve SSD disklerde farklı sonuçlar verecektir.
HDD Disklerde istediğiniz kadar format atabilirsiniz bu size sorun olmayacaktır.
SSD Disklerin kullanım ömürleri biraz daha kısa olduğu için ve kullanıma göre değiştiği için SSD disklerde şu aralarda aslında format atmak çok tavsiye edilmez.
Ama genel olarak söyleyecek olursak format atmak cihazınıza ya da diskinize hiç bir zarar vermez aksine bilgisayarınız ferahlayacağından dolayı daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu da sistemi rahatlatır.
Hafta da bir format atmak size sadece zaman kaybettirir 3 – 4 Ayda bir format atarsanız sisteminiz daha verimli çalışacaktır.

Sonuç olarak konuyu özetleyecek olursak ;
Çok sık format atmak zaman kaybına yol açar ama ister HDD ister SSD kullanın sisteminize ya da bilgisayarınıza hiç bir zararı olmaz.
Tabi formattan sonra doğru driverların kurulması koşulu ile hiç bir zararı olmaz. Eğer eksik driver kurarsanız büyük ihtimal ile sisteminizin performansı düşebilir.
Bu performans düşüklüğü de doğru driverlar tekrar kurulunca düzelecektir.