VALORANT - İnceleme


Valorant

VALORANT


   Valorant pek çok oyunla kıyaslanıyor mesela CS:GO, Overwatch ancak ben böyle kıyaslamaları sevmiyorum. Elbette benzerlikleri olur ama kendisine özel yanlarını görmeliyiz. Bunu her oyun için yapmalı ve çakma yav bu oyun demektense yapılan işleri takdir etmeli ve gereken değer verilmeli. Sevmediğiniz bir tür bile olsa her zaman her oyun denemeye değerdir. Oynamadan yargılamak kötü bir alışkanlıktır.

Valo

    Gelelim Valorant'a, 5v5 takım savaşı olan oyunumuzda iki taraf var. Saldırıcılar, spike'ı (bir çeşit bomba) haritadaki belli bölgelerden birisine yerleştirip patlayana kadar onu korumaya çalışanlar. Savunucular bu bölgelere spike'ın kurulmaması için veya kurulduysa çözmek için uğraşanlar. Çok basit bir anlatımla oyun bomba kurma-çözme oyunu ancak işin içine ajanlar ve kendilerine has yetenekleri girince baya bi karmaşıklaşıp olay stratejiye dayalı heyecanı doruklarda yaşatan bir oyuna dönüşüyor. Haritaların farklılığı ve her bölgesinde yapılacak değişik taktikler ile bu oyun oyunculara neredeyse sınırsız imkan sağlıyor. Unutmadan söyleyelim oyunda derece sistemi de var.

Dereceler

    Bir savaş oyununda karakterler ve haritalar önemlidir iyi ama silahlarda durum nasıl diye soracak olursanız. Diğer oyunlarda görmeye alışık olduğumuz saymakla bitmez bir silah menüsüne sahip değil Valorant. Peki az sayıda mı silah var? Kesinlikle hayır tam gereken sayıda ve özellikte silahlara sahip. Hangi tip silahı severseniz sevin elbet sizin hoşunuza giden bir silah bu oyunda mevcut. Unutmayın silah ve silahın gücünden daha önemli olan şeyler var mesela sizin o silahı nasıl kullanabildiğiniz, haritayı öğrenmiş olmanız ve karşı takımı iyi analiz ediyor oluşunuz. Bana göre oyunlarda en tehlikeli silah takımınızda karşı takımı çözmüş ve ne yapacağını anlayabilen yani oyunu okuyabilen birisinin olmasıdır. Bu kişi eğer sizseniz zaten en güçlü silah sizsiniz

Valor

    Riot Games güzel bir iş çıkarmış ve seslendirmeleri, grafikleri, efektleri gayet güzel bir oyun sunmuş bizlere. Seslendirmelerde Türkçe seslendirme de mevcut ve gayet iyi seslendirilmiş. Çoğu kişinin seveceği bir detay daha var Valorant'ta. Valorant P2W değil. Bu ne demek, oyuna para yatıran insanlar (Kozmetik eşyalar alabiliyorlar) kendilerini güçlendirip sizi çok kolay öldüremezler. Eğer siz çok kolay ölüyorsanız bunun sebebi oyuna alışmadığınızdan veya bir hatanızdan dolayıdır. Oyunu oynarken bunu çok kolay hissedebiliyorsunuz. çünkü siz tek mermide ölüyorum bu ne ya deseniz bile karşı takım da tek vuruşta ölüyor tabi ki kafadan vuruşla. Yani alıştıktan sonra oyunun eğlencesini sonuna kadar almaya başlayabilirsiniz. Peki bu alışma ne kadar sürer? Kişiden kişiye göre değişir ben 2-3 saat aralıksız oynadıktan sonra ısınmaya başladım ve bol bol eğlendim.

VALORA

    Sonuç olarak haritalar karmaşık değil, silahlar bilindik, ajanların yeteneklerini ve yapabileceklerini öğrendikten sonra tek başınıza veya arkadaşlarınızla Valorant oynayarak baya eğlenebilceğinizi garanti edebilirim. Alışması kısa ve oynanması çok zevkli olan bu oyunu ben çok sevdim. Riot Games daha ne gibi oyunlarla karşımıza çıkacak merak ediyorum.

Benim oyuna puanım: 🎮🎮


HARİTALAR

BIND: İki tane spike bölgesi var. Çöldeki bir yerleşkede geçiyor.

BIND


HAVEN: Üç tane spike bölgesi var. Terk edilmiş bir manastırın avlusunda geçiyor.

HAVEN


SPLIT: İki tane spike bölgesi var. Şehirde geçiyor.

SPLIT


ASCENT: İki tane spike bölgesi var. Gökte uçan bir adada geçiyor.

ASCENT


AJANLAR

    Valorant'ta Temmuz ayı başı itibarıyla 11 ajan bulunmaktadır. Bu ajanların her biri kendisine özel yeteneklere sahiptir. Bu yetenekleri kullanabilmek için tur başlarında satın alınmaları lazım. Ultiyi ise haritada belli noktalarda bulunan kürelerden biriktirerek veya rakip ajanları öldürerek doldurabiliyorsunuz.

Jett (Düellocu): Güney Koreli bu ajanımız çok hızlı ve onu oynarken korkusuz olmanız gerek. Jett sizseniz risk alın.

Q: Jett'i havaya doğru fırlatır. Zıplama ile ulaşılamayan nesnelerin üzerine çıkabilir.

E: Jett'i hareket ettiği yönde fırlatır, hareketsiz ise ileriye doğru atılır.

C: Yüzeye çarptığında açılan bir duman bulutu atar. Yetenek tuşuna basılı tutarak hafif falso da verebilir.

X: Düşman öldürdükçe yük dolduran fırlatılan bıçakları aktifleştirir. 

Raze (Düellocu): Brezilyalı Raze, sürekli patlayıcı atan hatta bombasının içinden başka bombalar çıkartan bir ajandır. Raze sizseniz her yeri patlatın.

Q: Zemine yapışan bir patlayıcı atar, üzerinden atlarken patlatırsa çok yükseğe fırlayabilir. Patlayıcıdan hasar almaz ama düşme hasarı alır.

E: Parça tesirli el bombası fırlatır. Bu el bombası menzilindeki herkese hasar veren bombacıklar oluşturur.

C: Ufak bir robot bırakır, bu robot düz bir hatta ilerler ve duvarlardan seker. Önüne çıkan düşman ajanı yakalayabilirse patlayarak ağır hasar verir.

X: Tek atışlık roketatar.

Breach (Öncü): İsveçli ajanımızın özellikleri takım arkadaşı için inanılmaz önemlidir. Bomba bölgelerini ele geçirip korurken çok etkili.

Q: Duvarın bile içinden geçen ve patladığında ona bakan herkesi kör eden bir yük atar.

E: Düz bir hatta sismik darbe oluşturur, mesafesini artırmak için basılı tutmak gerekiyor.

C: Termonükleer bir yük atar, ağır hasar verir.

X: E yeteneğinden daha geniş bir alana sahip olan bu yetenek deprem oluştur. Ona yakalanan herkes savrulur ve sarsılır.

Omen (Kontrol Uzmanı): Gölgelerin içinde avlanan Omen bir anının hayaletidir.

Q: Duvarlardan bile geçen ve dokunduğu herkesin görüşünü kısıtlayan bir gölge topu fırlatır.

E: Seçili noktaya bir gölge küresi atar ve sis oluştur.

C: Seçtiği alana kendisini ışınlar.

X: Harita üzerinde seçtiği alana kendisini ışınlar.

Brimstone (Kontrol Uzmanı): ABD'li ajanımız işlevsel yeteneklerini uzaktan kullanabilmesi ile bilinir. Bu ona savaşa girmeden savaş alanını şekillendirmesine olanak verir.

Q: Bir yangın bombası atar, duvarlardan sekebilir yere düştüğünde infilak eder. Zamanla hasar verir.

E: Taktik harita üzerinden seçtiği bölgelere duman bulutları indirir.

C: Yere kuvvet işareti bırakır. Bu işaret sayesinde dost ajanlar daha seri ateş etmeye başlar.

X: Taktik Harita üzerinde seçtiği konuma gökten lazer saldırısı gerçekleştirir. Lazer zamanla hasar verir.

Phoenix (Düellocu): Birleşik Krallıktan gelen ajanımız çok ateşli, şaka değil cidden yanıyor ve tabi önüne çıkanları da yakıyor. Savaş alanını alevlerle doldurmakla ünlü.

Q: Patladığında ona bakan herkesi kör eden ışık küresini kavisli bir şekilde atar.

E: Düştüğü alanı yakan bir ateş topu fırlatır. Bu ateş düşmana hasar, kendisine iyileştirme etkisi yapar.

C: Ateş duvarı kurar. Duvardan geçenler hasar alır ve görüşünü engeller. Phoenix'e ise yine iyileştirme etkisi yapar.

X: Basıldığı konum işaretlenir. Yetenek aktifken ölürse ya da süresi biterse işaretlenen konuma dolu canla hayata döner.

Sage (Gözcü): Çinli ajanımız savaş alanına huzur ve güven getiriyor.

Q: Yere temas ettiğinde patlayan bir küre atar, oluşturduğu alanda kalan oyuncuların hareketlerini yavaşlatır.

E: Kendisini veya takım arkadaşını iyileştirmek için bir iyileştirme küresi kullanır.

C: Buzdan sert bir duvar kurar.

X: Diriltme yeteneği ile ölü silah arkadaşını tamamen iyileşmiş olarak hayata döndürür.

Sova (Öncü): Rusyalı ajanımız düşmanların izini sürerek bir bir onları avlar. Kaçsanız bile ondan asla saklanamazsınız.

Q: Patlayıcı bir şok oku atar.

E: Bir yere çarpınca aktifleşen keşif oku atar, bu ok yakındaki düşmanların yerlerini gösterir.

C: Keşif için dron gönderir, dronla bir iğne fırlatıp düşmanın yerini açığa çıkartabilir.

X: Üç adet duvar delici enerji patlaması oku atar. Yakalanan düşmanlara hasar verip onları açığa çıkarır.

Viper (Kontrol Uzmanı): ABD li kimyacı ajanımız savaş alanını kontrol etmek için zehir kullanır. Fazlaca zehir, çok fazla zehir.

Q: Zehirli bir duman bulutu oluşturmak için gaz salgılayıcı atar. Yerden alarak başka yere yerleştirebilir. Yerde kaldığı süre boyunca istediği kadar açıp kapatabilir.

E: Gazdan bir duvar örmek için birçok gaz salgılayıcı fırlatır. Yakıtı doldukça yeniden kullanabilir ancak yerden geri alamaz.

C: Yere kendisine bile zarar verecek düzeyde bir kimyasal atar.

X: Viper'ın etrafında her yöne doğru kimyasal bir bulut oluşur. İçindeki oyuncuların görüşü kısıtlanır ve azami canlarını azaltır.

Cypher (Gözcü): Faslı bilgi uzmanı olan ajanımız düşmanın her hareketini izleyebilecek düzeyde donanımlı ve yeteneklidir.

Q: Düşmanın görüşünü engelleyen ve onları yavaşlatan bir siber kafes alanı oluşturur. 

E: Hedeflediği konuma kamera yerleştirir ve etrafı izleyebilir. Kamerayı kontrol ederken iğne fırlatıp düşman oyuncunun konumunu açığa çıkarabilir.

C: İki duvar arasına ipten bir bubi tuzağı kurar, yakalanan rakiplerin yerleri belli olur. Yakalandıktan kısa süre sonra tuzak yok edilmezse düşmanı sarsar. Yetenek yerinden alınıp başka bir yere yerleştirilebilir.

X: Ölü bir düşmana şapkasını fırlatır ve hayatta olan diğer tüm düşmanların konumlarını ortaya çıkartır.

Reyna (Düellocu): Meksikalı ajanımız öldürmekten çok zevk alıyor gibi duruyor. Öldürdükçe daha çok istiyor ve asla durmuyor.

Q: Reyna'nın öldürdüğü düşmanlar 3 saniyeliğine ruh küreleri bırakır. Onları tüketerek kendi canını hızla yeniler. Ulti etkinse yetenek otomatik şekilde küreyi harcamadan kullanılır.

E: Ruh küresini tüketerek kısa süreliğine saydamlaşır. Ulti etkinse aynı zamanda görünmez olur.

C: Yok edilebilir göz benzeri bir ruh küresi atar, küre ona bakan tüm düşmanların uzağı görmesini engeller.

X: Çoşku haline geçtirir. Atış, kuşanma ve doldurma hızı ciddi bir şekilde artar. Düşman öldürmek süreyi yeniler. 2 yeteneğin (Q-E) etkisini artırır.

Ajanlar

Soldan sağa doğru: Viper-Cypher-Omen-Sage-Sova-Phoenix-Jett-Brimstone-Raze-Reyna-Breach


SİLAHLAR

    Valorant 5 adet tabanca, 2 adet hafif makineli, 2 adet pompalı tüfek, 4 adet tüfek, 2 adet keskin nişancı tüfeği, 2 adet de ağır makineli silah ile hafif kalkan veya ağır kalkan satın alınabilir bir silah menüsüne sahip.

Silah

VALORANT HAKKINDA

Geliştirici: Riot Games
Motor: Unreal Engine
Yayıncı: Riot Games
Tür: Taktiksel Nişancı Oyunu
Platform: Microsoft Windows
İlk piyasaya sürülme tarihi: 2 Haziran 2020

İndirme Linki: Valorant


Minimum Sistem Gereksinimleri

  • İşlemci: Intel Core 2 Duo E8400
  • Ekran Kartı: Intel HD 4000
  • Bellek: 4 GB
  • İşletim Sistemi: Windows 7 64 bit
  • Depolama: 10 GB

Önerilen Sistem Gereksinimleri

  • İşlemci: Intel Core i5-4460 3.2 GHz
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti
  • Bellek: 4 GB
  • İşletim Sistemi: Windows 7-8-10 64 bit
  • Depolama: 10 GB


TRAİLER