Oyuncu Tiplerinin Bartle Taksonomisi

Oyuncu Tiplerinin Bartle Taksonomisi


Oyuncu Tiplerinin Bartle Taksonomisi

 Richard Bartle tarafından 1996 yılında yazılan bir makaleye dayanarak video oyunlarının oyuncu türlerini oyun içinde tercih ettiği eylemlere dayanarak sınıflandırılmasına Bartle Taksonomisi denir. 

Çok oyunculu ve tek oyunculu oyun türleri için bu sınıflandırma geçerlidir ve karakter teorisine dayanır. Bu karakter teorisinde bulunan karakterleri soracak olursanız;

  1. Killers (Katiller)
  2. Achievers (Ödül Avcısı)
  3. Socializers (Sosyal)
  4. Explorers (Kaşif)
Olarak listelenebilir.

Bartle Testi ile oyuncu tiplerinin bu karakterlerden hangilerine daha çok benzediği ortaya çıkartılabilir ve bu doğrultuda o oyunculara çıkan sonuç doğrultusunda oyun önerilerinde bulunulabilir.


Karakter Türlerini Açalım

Killers (Katiller)

Rekabeti seven oyuncu tipleridir, diğer oyuncular ve sistem ile savaşmayı seven genellikle vurdulu kırdılı, patlamalı oyunları seven karakter türüdür.
Savaşmayı seven tiptir.

Achievers (Ödül Avcısı)

Diğer oyuncu türlerine göre bu tür oyunu tamamen bitirmeyi odaklayan oyuncu tipidir.

Socializers (Sosyal)

Bu oyuncu tipi oyunları genel olarak sosyalleşmek amacı ile kullanan ve oyundaki savaş, başarımlar veya oyunu bitirmek bu oyuncu tipi için ikinci planda olan türdür.
Genel olarak bu oyuncu tipi diğer oyuncular ile konuşmayı ve sohbet etmeyi amaçlar.

Explorers (Kaşif)

Bu oyuncu tipi oyunlarda gezmeyi, dolanmayı, paskalya yumurtalarını keşfetmeyi daha çok seven oyuncu tipidir. Bu oyuncu tipi için oyunu bitirmek çok önemli değildir ve oyun içerisinde vakit geçirmeyi sevdiği için oyuna giren oyuncu tipidir.
Oyun içerisinde boş boş saatlerce dolanıp vakit geçirebilir ve bu onu mutlu eder.

Bu oyuncu türüne örnek vermek gerekir ise No Man's Sky da gezegenleri gezen ve oyunu bitirmeyi pek amaçlamayan kişilerdir diyebiliriz.

Eğer kendi oyuncu tipinizi merak ediyorsanız buraya tıklayıp Bartle Test çözebilir ve çıkan sonuca göre oyuncu karakterinizi analiz edebilirsiniz.