Unity Proje Yedeklerken Hangi Dosyaları Yedeklemeliyim?


Unity Proje Yedeklerken Hangi Dosyaları Yedeklemeliyim?

 Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere Unity de kodlanmış bir oyunu başka bir bilgisayara aktarırken veya yedeklerken nasıl yedeklemeniz gerektiğinden bahsedeceğim.

Direkt olarak proje dosyalarını kopyalayıp başka bir bilgisayara ya da harici depolama cihazına aktararak projemizi yedekleyebiliyoruz ama bazı oyunlar oluyor ki gerçekten boyutu aşırı büyük olabiliyor bu da depolamada ve yedek almada karşımıza oldukça büyük sorunlar çıkartabiliyor.

Github gibi sistemlere projelerimizi yedeklerken internet ve zaman israfı da bu sorunların cabası neyse daha da uzatmadan projenizi nasıl yedeklemeniz gerektiğini hemen açıklayayım.

İlk olarak projenizin klasörüne gelin (Yedekleme işlemi gerçekleştirilirken projenizde herhangi bir değişiklik yapmayın, hatta projeniz kapalı olsun.)

Unity Proje Yedekleme 0

Proje klasörünüze girdiğiniz zaman yukarıdaki gibi dosyalar sizi karşılayacaktır, buradaki dosyaların ne işe yaradığını bilmemiz oldukça önem arz etmektedir.

  1. .vscode: Bu projenizde kod yazdığınız editör/IDE tarafından otomatik oluşturulmuş dosyadır ve yedekleme esnasında gerek yoktur. 
    1. Yedek alırken silebilirsiniz.
  2. Assets: Oyun için script, prefab,sprite gibi nesnelerin olduğu dosyadır.
    1. Asla silmemelisiniz.
  3. Library: Projenizi derlemek için gerekli olan dosyaları içinde barındırır ve her build ayarı ile oynandığı zaman yeniden oluşturulur, platform değiştirildiği zaman yeniden oluşturulur. 
    1. En çok alan kaplayan dosyadır. 
    2. Yedek alınırken silebilirsiniz.
  4. Logs: Oyundaki hata kayıtları gibi detayların tutulduğu dosyadır, 
    1. Yedek alırken silebilirsiniz.
  5. Obj: Oyunu editörde çalıştırmak için geçici belgeler tutulur. 
    1. Yedek alınırken silebilirsiniz.
  6. oyunDemo: Bunu ben oyunu build alırken koydum, oyunun build edilmiş halini içeren dosyadır. 
    1. Yedek alırken silebilirsiniz.
  7. Packages: Projenize eklediğiniz eklentileri ve AssetStore objelerini içerir, eğer projenize dışarıdan herhangi bir eklenti vb.. paket kurmadıysanız silebilirsiniz. 
    1. Dikkat eğer dışarıdan bir paket kurduysanız bunu asla silmeyin.
  8. ProjectSetting: Projenizin adı gibi bilgilerin tutulduğu klasördür.
    1. Asla silmemelisiniz.
  9. UserSettings: Projede yaptığınız build ayarlarını içerir, sürüm kodu gibi verileri bulunduran dosyadır.
    1. Asla silmemelisiniz.
Yukarıdaki saydıklarımdan yeşil olanlar hariç proje klasöründe bulunan her dosya silinebilirdir.
Turuncu olarak işaretlediğim dosyada ise dikkatli olmanız gerekiyor.

Gelin bir de bu dosyaları sildiğimiz zaman yedeğin boyutu arasındaki farkları kontrol edelim.

Unity Proje Yedekleme

Gördüğünüz gibi yukarıdaki düzenlemelerden sonra 30mb olan yedek dosyamız 45kb a kadar küçüldü.
Bu yöntem ile projelerinizde gerçekten alandan kazanç sağlayabilirsiniz ve transfer işlemlerinde daha hızlı bir işlem gerçekleştirebilirsiniz.
Bu şekilde yedek almanın dezavantajına gelecek olursak projeyi ilk oluşturduğumuz bilgisayarda bile yeniden Library klasörü oluşturacağı için ilk açılması uzun sürecektir.

Not: Eğer ki projenizi yeni bir bilgisayara aktaracaksanız mutlaka ama mutlaka aktarmadan önce Library klasörünü silin, bu daha verimli bir aktarım gerçekleştirmenizi sağlayacaktır.
Unity Library klasörünü kullanılan PC ye özgü oluşturmaktadır ve proje yeni bir bilgisayara aktarılırken Library klasörü silinmez ise iki PC arasında benzerlik yok ise sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.

Not2: Bu işlemleri uygularken lütfen dikkatli olun ve yukarıdaki saydığım dosyaların dışında dosyalar bulunuyorsa projenizde emin olmadığınız dosyaları silmekten kaçının.