Curse of Aros - İnceleme

Curse of Aros

CURSE of AROS

    İzometrik bakış açısına sahip, piksel grafikli, mobil bir MMORPG olan Curse of Aros ilk bakışta çok basit ve oynanmaya değmez gibi gözükse de, oyunun evrenine giriş yaptıktan sonra göründüğü gibi olmadığını anlamaya başlıyorsunuz. Şuanda oyun beta döneminde olmasına rağmen aynı türdeki mobil oyunlardan daha güzel bir oynanışa ve grafiklere sahip. Aynı zamanda çoğu rpg oyunda olması gereken ama olmayan, yetenek sistemi de var. Yazının devamında bunları detaylı bir şekilde anlatacağım. 

Curse of Aros

    Öncelikle görsellerden, seslerden ve oynanıştan yani oyunun genel olarak tarzından ve bize yaşattığı hissiyatı anlatarak başlamak istiyorum. Görseller gözü yormayan hatta alıştıkça daha güzel gelen bir yapıya sahip, başlangıçta da dediğim gibi piksel bir yapıya sahip ancak o piksellik keskin değil yani rahatsız olmuyorsunuz. Sesler olarak pek bir opsiyon sunmuyor, genel olarak tekdüze seslerden oluşuyor ancak haritanın başka yerlerine giderseniz müzikler değişiyor. Farklı müzikler ve farklı ses efektleri duymayı çok isterdim ama eksikliğini dikkatli bir şekilde odaklanmadıkça fark edemeyebilirsiniz.

Curse of Aros

    Oynanışa ayrı bir paragraf ayırmak istedim çünkü görsel ve seslerden daha güzel ve ayrıntılı araya kaynayıp gitmesini istemedim. Şuanda sadece silah olarak kılıç (bir tane de balta olması lazım) kullanabiliyorsunuz ancak zamanla yay hatta büyücü asası kullanılabileceğini düşünmekteyim, sonuçta oyun daha betada önünde upuzun bir geliştirilme yolu mevcut. Bunun dışında çölde çukurları kazabiliyor ve bazı eşyaları bulabiliyorsunuz. İksir tabi ki de olmazsa olmaz bir parçamız oluyor bu tür oyunlarda. Üç adet farklı can iksiri bulunmakta bunlara küçük, orta, büyük iksirler diyebiliriz. Yeni güncellemede simyacılık geleceğini düşünmekteyim ve bununla birlikte farklı özelliklerimizi süreli olarak artırmak için farklı iksirler üretebileceğimizi düşünmekteyim. Oyunda harita tek bir mekandan oluşuyor bir kaç mağara olmasına rağmen onlarda tek yerde olduğunu düşünüyorum. Yükleme ekranı bulunmamakta bu güzel bir etken olmasına rağmen oyundaki en büyük eksikliklerden birisi haritanın bulunmaması yani sizin haritayı, mekanları ezberlemeniz gerekiyor ya da internetten aratıp bakmanız gerekiyor.

Curse of Aros

    Oyundaki en beğendiğim sistemlerden bazıları ise şöyle, rastgele meteor düşüyor ve onu kazıp madenler çıkarabiliyorsunuz, yine aynı şekilde büyülü bir ağaç büyüyebiliyor onu keserek de çeşitli odunlar elde edebiliyorsunuz. Yukarıdaki iki olay ve oyun içinde önemli bir şey olduğunda konuşma kısmında bunlar yazıyor mesela birisi çok değerli bir eşya düşürdüğünde veya bir boss ortaya çıktığında ya da birisi bir evcil hayvan kazandığında. Evet evcil hayvan sistemi de mevcut oyunda, yanınızda sizinle birlikte savaşıyor hatta onu besleyerek daha fazla vurmasını sağlayabiliyorsunuz. Evcil hayvanların çoğunu yaratıkları keserek düşüyorsunuz ancak düşme ihtimali çok nadir. Düşürdüğünüz evcil hayvanlar Arosdex denilen bir yerde duruyor yani direkt pokedex e gönderme var. Bütün canavarları toplayın der gibiler. Zamanı gelmişken şöyle ufak bir bilgiyi daha vereyim, siz 120 lvl e kadar yükselebiliyorsunuz, evcil hayvanlarınız ise 108 lvl e kadar.

Curse of Aros

    Oyundaki yaratıkların sayısı ve türleri yeterli sayıda ve güzel görünüşlere sahip, üzerinde çalışıldığı belli. Bazı özel zamanlarda yeni canavarlar ve yeni etkinlikler de getiriliyor. Kısacası aslında oyundaki her şey yeterli düzeyde ama geliştirildikçe oyuncular evet bu da lazımmış diyor. Hali hazırda oyunda bulunan eşya, canavar, ekipmanlar ve bir çok farklı bilgiyi oyunun wiki sayfasında bulabiliyorsunuz. Mesela hangi eşya hangi canavardan hangi oranda düşüyor veya bir şey üretmek için neler gerekiyor gibi sorularınızın cevapları orada mevcut.

Curse of Aros

    Çok kısa bir şekilde bu oyunun yapımcıları nasıl para kazanıyor ona bakalım. Shard denen gerçek parayla satın alınan paralar var ancak bunları oyun içi parayla başka insanlardan satın da alabiliyorsunuz. Büyük bir fark yaratmıyor hatta sadece görünüşünüzü değiştiriyor diyebilirim. Kısacası kozmetik eşyalar ve bazı özel evcil hayvanlar onlarla satın alınabiliyor. Hiçbir evcil hayvan diğerinden fazla vurmuyor diye biliyorum o yüzden orda da bir p2w durumu yaşanmıyor. 

Curse of Aros

    Arkadaş ekleme, birlik kurma gibi sistemler oyunda mevcut değil ve bu büyük bir eksiklik bana göre çünkü öyle sosyal yapılar benim çok hoşuma gidiyor. Eminim ki zamanla onların eklenecek ve oyuncuların görüşlerine göre oyun geliştirilmeye devam edecek. Bu haliyle bile oyunun topluluğu birbirine çok iyi davranıyor ve oyuna yeni başlayan kişilere yardımcı oluyorlar. Yazının sonlarına gelirken bir şeyden daha bahsetmek istiyorum, öğrenmek istediğiniz çoğu şeyi konuşma kısmına yazarak öğrenebiliyorsunuz. Bunları şöyle sıralayabiliriz.

/help: Aşağıda gördüğünüz şeyleri görmenizi sağlayan ve ne işe yaradığını yazan bir yazı çıkartıyor karşınıza.

/update: Play Store sayfasına yönlendiriyor.

/discord: Oyunun discord kanalına yönlendiriyor.

/website: Oyunun website sine yönlendiriyor.

/wiki: Oyunun wiki sayfasına yönlendiriyor.

/patreon: Patreon sayfasına yönlendiriyor.

/players: Bulunduğunuz sunucuda kaç oyuncu mevcut sayısını gösteriyor.

/welcome: Oyuna ilk girişteki sayfayı gösteriyor.

/tasks - /task: Aktif görevlerinizi ve ilerlemenizi gösteriyor.

/kc: Hangi yaratıktan kaç tane öldürdüğünüzü gösteriyor.

/names: 6 farklı isim renginin anlamını gösteriyor.

    Savaş dışında geliştirebileceğiniz yetenekler ise şunlar; Madencilik, zırh yapımı, odunculuk, zanaat, balıkçılık, aşçılık, simyacılık (simya şuanda aktif değil ama en yakın zamanda oyuna eklenecek). Madencilik için etraftaki madenleri kazmayla kazmanız gerekiyor. Madenlerinizle haritanın ortasındaki yerde o madenleri eritmelisiniz ve örse gidip çekiç yardımıyla zırh yapmalısınız. Odunculuk için etraftaki çeşitli ağaçları kesmelisiniz. Zanaat ta ise kestiğiniz ağaçları kullanarak rün yapmalısınız.  Balıkçılık için olta ve yemle birlikte belli yerlerde balık avlamalısınız. Aşçılıkta ise tuttuğunuz balıkları pişirmelisiniz. Kısacası iki tanesi birbiriyle bağlantılı, birisinin gelişimi için diğerinde de gelişiyor olmanız lazım. Güncellemeyle eklenecek olan simyacılıkta ise etraftaki çiçekleri toplayacak gibiyiz. 

Curse of Aros

    Her level atladığınızda ise 2 tane stat puanı kazanıyorsunuz ve bunları can, keskinlik, güç, defans yerlerine dağıtıyorsunuz. Ben can ve defansı boş verdim, bütün kazandığım puanlar keskinlik ve güce veriyorum. Zırhlar yeterince can ve defans sağlıyor diye düşünmekteyim. Ancak değiştirmek isterseniz puanlarınızı resetlemek gerçekten çok ucuz. Bu oyunu oynayın oynatın her şeyi yapın. İnternet sitesine girip sıralamalara bakın. Yeni arkadaşlıklar edinin ve oyuna güncellemelerin daha hızlı gelmesi için dua edin. Adamlar cidden yavaş getiriyor güncellemeleri.