Lichess - İnceleme

 

Lichess

LİCHESS

    Yıllardır aşırı şekilde sevilerek oynanmaya devam edilen Lichess satranç oyuncularının adeta buluşma noktaları hatta evleri olmuş durumda desek doğru olur. Şuan anlık olarak mobil versiyonunda 113 bin kişi çevrimiçi ve 45 bin oyun oynanıyor.  İnternet sitesi üzerinden de oynanabiliyor.


    Klasik satranca farklı bakış açısı ve oynanış kazandıran oyunumuzun bu özelliklerine girmeden önce hızlı bir bakış atalım içerisinde neler mevcut, neler bizleri bekliyor. İlk olarak günlük bulmacası var ve eğitim modları var ki bunlardan bazıları cidden zorlayıcı oluyor. Gelişmek istiyor veya yeni yeni satranç oynamayı öğreniyorsanız uygulamanın bu özelliği sizin elinizden tutar. Bilgisayara karşı maçlar atarak kendinizi geliştirmek isterseniz de sizin için seçebileceğiniz 8 ayrı zorluk seviyesi sunuyor. Hem bilgisayara karşı oynarken hem de diğer insanlara karşı oynarken 10 farklı satranç türü sunuyor, bunlardan birisi klasik satranç. Teker teker hepsini anlatmam çok uzun sürer o yüzden aralarında en çok sevdiğimi anlatmak istiyorum ismi Crazyhouse. Bu türde yediğiniz her taşı tahtaya kendi taşınız olarak koyabiliyorsunuz ve ihtimallerin sayısı, olasılıklar çok fazla artıyor.


    İçinde turnuvalar dönüyor ve puan sistemi bulunuyor. Eski oyunlarınızı veya başka oyunları analiz edip hamle hamle inceleyebiliyorsunuz. Tahta setinizi, taşlarınızı ve daha bir çok uygulama içindeki şeyi kendinize göre tasarlayabiliyorsunuz. En güzel yanı bu kadar çok özelliği olmasına rağmen tamamen ücretsiz ve reklamsız, aynı zamanda Türkçe dil desteği de mevcut. Çok sayıda Türk oyuncuyu da içinde barındırıyor. Arkadaşlarınızla satranç oynamak istediğinizde ise sadece oyunu kurup linki paylaşmanız yetiyor, yani çok basit-hızlı ve etkili.


    Piyasadaki benzeri bütün uygulama ve siteleri tek başına domine edebiliyor olmasındaki en önemli etken tabi ki de ücretsiz-reklamsız olması var oyunculara gerçekten değer veriyor. Geri dönüşleri ve bildirimleri dikkate alıyor olması da var. Aynı zamanda bir hesap oluşturup istediğiniz cihazdan oynamaya devam edebiliyorsunuz. Oyun içerisinde önceden hamle ayarlayabiliyorsunuz. Bu özelliği yukarda yazmayı unutmuşum.


Lichess

    Bundan yaklaşık 6 yıl önce lisedeyken satranç kulübü başkanlığı yaptığım zamanlarda kulüptekileri eğitip geliştirmek için çok az vaktimiz oluyordu ama Lichess sayesinde bu süreyi artırabildik ve gittiğimiz bütün turnuvalardan madalya kazanabiliyorduk. Sen kazandın mı diye bana soracak olursanız maalesef, sanırım oynamakta iyi değilim ama koçluk yaparken iyiyim. Herkesin iyi olduğu alan farklıdır sonuçta ancak satranç her insanın hayatında olması gereken bir oyun hatta ben satranca oyun demek istemiyorum. Daha güzel ve bambaşka dünyaların kapısını açan bir anahtar demek isterim.


    Uzun lafın kısası satranç oynamak istiyor veya öğrenmek istiyorsanız kesinlikle Lichess de satranç oynamayı deneyin, klasik satrançtan sıkıldığınızda bile sizi satranç evreninden gitmenize izin vermeyecektir. Yukarıdaki bahsettiğim 10 farklı satranç modu insanı içine çekiyor. Her maç puanlı olmadığı için eğlencesine de atabiliyorsunuz. Arkadaşlarınızla hatta çocuğunuzla çok güzel bir satranç deneyimi yaşayacağınıza eminim.