Unity Basit Fonksiyonlar (Update , Start , Fixed Update , LateUpdate)


Unity Basit Fonksiyonlar

Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlerle Unity de bizlerin işine yarayan fonksiyonların bir kaçından daha doğrusu basit ve genel olarak kullandıklarımızdan bahsedeceğim.

Start Fonksiyonu

void Start(){

}

Start fonksiyonu oyun başladığı zaman ilk fps de yani ilk karede çalışan ve oyun boyunca, oyun - sahne yeniden başlayana kadar bir daha çalışmayan fonksiyondur ve oyun açılır açılmaz çalışmasını istediğimiz kodları burada kullanırız.

Update Fonksiyonu

void Update(){

}

Update fonksiyonunu her fps de çalışan kodlar için kullanırız. Örneğin saniyede 30 fps olan bir oyunda Update fonksiyonu 30 kere çalışır.
Not: Aşağıda FixedUpdate i göreceksiniz Update fonksiyonun FixedUpdate den farkı Update fonksiyonu oyundaki fps ile çalışır örneğin pc 30 fps kaldırıyorsa 30 kere 60 fps kaldırıyorsa 60 kere 10 fps kaldırıyorsa 10 kere çalışır.

FixedUpdate Fonksiyonu

void FixedUpdate() {

}

FixedUpdate fonksiyonu da fps bazlı ve sürekli olarak çalışan bir fonksiyondur Update fonksiyonundan farkı saniyede sabit bir sayı ile çalışmasıdır. Yani pc 30 fps de olsa 60 fps de olsa sabit bir oranda çalışan fonksiyondur.
FixedUpdate genel olarak fiziksel aktiviteler (Çarpışma, hareket,...) için kullanılır.

LateUpdate Fonksiyonu

void LateUpdate(){

}

LateUpdate fonksiyonu genel olarak en son çalışan update fonksiyonudur. En son kare gibi düşünebiliriz bunu ama mantıgına baktığımız zaman aslında Update, FixedUpdate gibi fonksiyonlardaki işlemler yapıldıktan ve bittikten sonra çalışan Update fonksiyondur.
Genel olarak bunu kullandığımız yerler ise daha basit ve anında olması gerekmeyen yerlerdir.