Unity ProGrids Nedir ? Nasıl Kullanılır ? & Ne İşe Yarar ?


Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere Unity de bulunan bir eklentiden bahsedeceğim eklentimizin adı "ProGrids" gelin eklentimizi tanıtmaya ve özelliklerinden bahsetmeye başlayalım.

ProGrids Nedir ?

ProGrids Unity de sahne moduna çizgiler çeken ve sizlerin objeleri yerleştirirken bu çizgileri hiza alarak yerleştirmenizi sağlayan ve bu sayede harita düzenlerken işinizi çok kolaylaştıran bir eklenditir.

ProGrids Ne İşe Yarar ?

ProGrids harita tasarlarken işimize yarar ve haritadaki eşyaları hizalamak için işimizi kolaylaştırır.
Özellik penceresindeki açı ve konum değerleri ile dakikalarca uğraşıp tam istediğimiz şekilde hizalamak ile uğraşmak yerine progrids eklentisine girdiğimiz değer aralıkları ile çok rahat bir şekilde bu aralıkları uğraşmadan sahne üzerinden ayarlayabiliyoruz.

ProGrids Nasıl Kurulur ?

Ever arkadaşlar şimdi gelelim ProGrids i nasıl kuracağımıza ilk olarak assets store dan indirmemiz ve ardından import etmemiz gerekiyor.
Kurulum olarak bu kadar, ekstra bir şey yapmanız gerekmiyor.
Not : Import ederken her şeye tik atın her dosyasını import etsin.

Unity Store ProGrids 2.x


ProGrids Nasıl Kullanılır ?

İlk kurulumdan sonra karşımıza sahnede aşağıdaki gibi bir görüntü çıkması gerekiyor, daha doğrusu araç kutusu çıkması gerekiyor.


Eğer böyle bir ekran - araç kutusu karşınıza çıkmazsa "tool>progrid>progrid window" butonuna tıklayıp çıkmasını sağlayabilirsiniz.


Şimdi arkadaşlar gelin bu araç kutusundaki butonlar ne işe yarıyor bunları bir görelim.


Gelen araç kutusundaki araçların özelliklerini yukarıdaki görsel üzerindeki numaların sırası ile anlatacağım.

1 Numara 

Bu araç aslında progrids in ayar menusüdür diyebiliriz. Progrids sahnede çizgiler çeker ve bu çizgiler ile objeleri tam olarak yerleştirmenizi sağlar çünkü progrids açıkken objeler bu çizgilere göre otomatik olarak konum alır.
Bu araç ile bu çizgiler arasındaki mesafelerin ne kadar olacağı gibi ayarları yapabiliyorsunuz.

2 Numara

Progrids'in oluşturduğu çizgilerin sahne üzerinde görünüp görünmeyeceğini burası ile ayarlıyorsunuz.

3 Numara

Progrids i aktif edip kapatabileceğiniz buton, bunun ile nesnelerin progrids e göre mi konum alıp almayacağına karar verebiliyorsunuz.

4 Numara

Bu araç ile bazı objelerin progrids i kullanıp diğerlerinin kullanmasını iptal edebiliriniz.

5 Numara 

Bu araç ile objenin hareket ettirilmesini veya açısının değiştirilmesini engelleyebilirsiniz. İleride objeyi düzenlemek isterseniz buradaki kilit simgesine tekrar basıp açmanız gerekecektir.

6 Numara

Bu araçlar hangi eksende progrids in uygulanacağını seçmenize yarıyor.

7 Numara

Bu araç bütün eksenlerde progrids in çalışmasını sağlıyor.

Evet arkadaşlar bu yazımda Unity ProGrids eklentisini inceledik eğer ProGrids ile ilgili aklınıza takılan veya merak ettikleriniz olursa aşağıda yorum olarak sorabilirsiniz.