Ölü Gelin - İnceleme


Çizgi film ve animasyonları çok seven birisi olarak uzun zamandır bu animasyonu hep es geçip duruyordum, bu gün kendimce bir çılgınlık yapayım ve izleyeyim diye düşündüm ve izlemeye başladım.

İlk olarak aslında şunu söyleyeyim Ölü Gelin i sürekli olarak es geçmemin sebebi içeriğinin ilgimi çekmemiş olması değil, tam aksine içeriği oldukça ilgimi çeken bir yapıt. Çünkü ben bilim kurgu ve bu tarz fantastik konuları çok seven birisiyimdir ama bu animasyonu sürekli olarak es geçmemdeki sebep tam anlamıyla çizimleri mi grafikleri mi desem bilemedim içeriğinin gotik bir havaya sahip olmasından dolayı mı desem bilemedim. Ama görünümü ile ilgili olduğunu söyleyebilirim.

İzlediğimde ise sizlere şunu söyleyebilirim neden şimdiye kadar izlemediğimi bana düşündüren animasyonlardan birisi oldu. İçinde bulunan minik espriler animasyonun gotik havasına rağmen izleyiciyi zaman zaman güldürebilen bir yapıya sahip.

Animasyonun konusuna gelecek olursak 1800 lü yıllarda yaşayan Victor Van Dort ve Victoria isimli iki gencin aile zorlaması ile evlendirilmeye ikna edilmeleri ve birbirlerini ilk gördükleri anda sevip sonra düğün provasında oğlanın (Victor Van Dort) her şeyi batırması (Sakarlığı diyelim) ile olayların sapa sarmasını konu alıyor. 

Düğün provasında düğün yeminini edemeyen çocuk ezberlemeye çalışırken yanlışlıkla tamamını söyleyip ağaç sanıp ölmüş birinin iskeletine de yüzüğü geçirince yerin altından gelin çıkıyor ve diyor ki kabul ediyorum. Böylelikle çocugun ettiği deneme yemini boşa gitmemiş oluyor ve ana karakterimiz yanlışlıkla ölü bir kız ile evleniyor.

Neyse devamını anlatmayacağım ama izlerken gerçekten hoşuma giden ve aslında biraz da hayatı sorgulatan bir animasyon oldu benim için.
Animasyondaki karakterler ne kadar suratsız ve hayattan zevk almayan tipler öyle diye düşündüm. Kesinlikle hayatta 1 ışık olmalı. Neyse daha fazla söze gerek yok bence sizi animasyonun tanıtım videosu ile baş başa bırakıyor ve en kısa süre içerisinde vakit bulduğunuzda bu animasyonu mutlaka izlemenizi öneriyorum.
Bu arada animasyonda Tim Burton imzası bulunuyor ve Step Motion tekniği ile çekilmiş bir animasyon. Aslında animasyon mu yoksa film mi neyse bu seçimi size bırakıyorum.