SQL Nedir ?


SQL Nedir ?

SQL İngilizcesi "Structured Query Language" olan ve Türkçeye "Yapılandırılmış Sorgu Dili" olarak çevrilen bilgisayar ortamında bulunan veriler içerisinde eklemeler, çıkartmalar, oluşturmalar ve düzenlemeler yapmamıza olanak sağlayan çok faydalı bir veri tabanı sorgu dilidir.
İnternet ve bilgisayar ortamındaki kayıtlı olan her şey verilere örnek olarak gösterilebilir.
Örnek vermek gerekiyor ise bir internet sitesinde gönderiler, gönderi başlıkları, gönderi etiketleri, yazan kişinin adı, beğeni sayısı, yorum yapanların yorumları ve isimleri gibi bir çok şey internet ve bilgisayar ortamındaki verilere örnektir. Hatta eklemek gerekiyor ise kullanıcıların profil fotoğraflarından tutunda yükledikleri videolara kadar bu örnek liste uzar.

SQL Nasıl Çalışır ?

SQL in çalışma prensibinin arkasında çok sağlam matematiksel algoritmalar yatmaktadır. SQL ile çok kısa bir zaman içerisinde milyonlarca veri arasından aradığımız veriye ulaşabiliriz bunun en temel sebebi veri tabanına eklenen verilerin çok düzenli ve kategorize edilmiş bir şekilde kaydedilmiş olmasından ya da sürekli olarak düzgün bir biçimde en iyi sonucu verecek olan sırada dizilmesi ile oldukça hızlı bir şekilde verileri çok hızlı bir şekilde karşımıza getirir.
Kategorize olmuş veriler sayesinde bütün veriler arasında dolanıp bir veriye ulaşmaktansa aradığımız kategori içinde dolanıp veriyi aramak ve istediğimiz veriye ulaşmak çok daha hızlı olacaktır.
Okul numarası ile ders notu arayan birinin numarasını telefon numarası yada herhangi bir alanda arama yapmak zaten çok saçma olacaktır.


Veri Tabanı Sistemleri

SQL bir sorgulama dilidir ve kullanabilmeniz için aslında ilk olarak herhangi bir veri tabanı sistemini kullanıyor olmanız gerekir. İşte bazı popüler veri tabanı sistemleri
  1. MySQL
  2. SQLite
  3. Oracle
  4. Firebird
  5. PostgreSQL
  6. Windows SQL Server