WAMP Server Nedir ?


WAMP Nedir ?

WAMP özellikle web tasarımı ile ilgilenen daha doğrusu gelişmiş web siteleri hazırlamak isteyen kişiler tarafından kullanılması gereken programlardan birisidir.
WAMP PHP,MariaDB,MySQL, Perl, Apache gibi web sunucuları için standartlaşmış sistemleri birleştiren ve kişisel bilgisayarımıza otomatik bir şekilde kurmamızı sağlayan bir yazılımdır.

WAMP Ne İşe Yarar ?

Yukarıda açıklama kısmında yazdığım gibi WAMP ile bilgisayarımıza bir çok sistem kuruyoruz hali ile bu kurduğumuz sistemlerde bizim bir çok işimize yarıyor. Örneğin Apache ile .htaccess gibi kodları çalıştırabiliyoruz, PHP ile bildiğini Php kodlama dilini çalıştırabiliyoruz ve php+html kombinasyonu ile güzel siteler tasarlayıp veri alışverişi sağlarken aynı zamanda .htaccess yapısı ile de sitemize güzel link tarzları verebiliyoruz.
Haliyle gerçek sunucuya para ödemeden evdeki bilgisayarımız ile yazdığımız siteleri deneyebiliyoruz.

WAMP ile genel olarak deneme amaçlı sunucular kurulur ama siz diyorsanız ki ben evdeki bilgisayarıma bir browser oyunu hazırlayıp onu da arkadaşlarım ile oynayacağım, gene WAMP kullanarak Browser oyunları yayınlayabilirsiniz.
Aslında WAMP evdeki bilgisayarınızı temel olarak bir web sunucusuna çeviriyor ve bu sunucuyu ne için kullanacağınız size kalmış tamamen.

  1. Site denemeleri yapmak
  2. İnternet hızınız yetiyorsa direkt hazırladığınız siteyi bilgisayarınız üzerinden yayınlamak
  3. Web oyunları için kullanmak
  4. Online oyun sunucuları için database sunucusu olarak kullanmak
  5. WordPress kurulumu
  6. Forum kurulumu

WAMP Avantajları

Bu arada benim WAMP da en sevdiğim özellik PHP sürümünü istediğimiz gibi toolbox dan çok rahat bir şekilde değiştirebiliyoruz bu rahatlığı bize diğer web bileşen sunucuları bu kadar kolay sunmuyor özellikler bazıları bunu bize hiç sunmuyor ne indirdiyseniz onu kullanmanız gerekebiliyor WAMP da böyle bir kısıtlama olmaması çok büyük bir avantaj.
Çok rahat bir şekilde PHP 5 - 7 ve bu sürümlerin kendi iç sürümleri arasında dolanmalar yapabiliyorsunuz. 5.2 - 5.4 - 5.6 7.1 - 7.2 - 7.3 gibi.


WAMP İndirme Bağlantıları