Python Nedir ? Nasıl Kurulur ?

Python3

Python Nedir ? 

Python 1991 yılında kullanıma sunulmuş yüksek seviyeli bir kodlama dilidir aynı zamanda oldukça basit söz dizimi sayesinde kodlamaya yeni başlayanlara en çok önerilen, sağlam ve her konu hakkında neredeyse bir kütüphanesi bulunduğu için günümüz de oldukça yaygın olarak kullanılan bir kodlama dilidir.

Python genel olarak günümüzde oyun sunucularını kodlarken, yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi alanlarda oldukça yaygın olarak kullanılıyor. Linux kullanıcıları da Linux ile herhangi bir işlem yapmak istedikleri zaman c, c++ gibi dillerden önce Python a başvuruyor diyebiliriz.

Python Guido van Rossum tarafından tasarlanmış ve günümüzde Python Vakfı tarafından geliştirilmeye devam etmektedir.

Python Kurulumu

Windows 

Windows için Python kurulumu oldukça basittir.
Python Resmi internet sitesi üzerinden Python un en son sürümünü indirip ardından sisteminize kurabilirsiniz. Kurulumu yaparken son kısımda size Path dizinine eklensin mi diye bir soru geliyor benim önerim Path dizinine eklemeniz olacaktır.
Path dizinine eklendiği zaman CMD üzerinden Python kodlarınızı çalıştırabiliyorsunuz.

Python


Linux

Linux işletim sistemlerinde Python yerel olarak gelmektedir ama siz uçbirimden yapacağınız komut işlemleri ile sürümü yükseltebilir ya da düşürebilirsiniz.
Sisteminizde hangi sürümün yüklü olduğunu öğrenmek için uçbirimde "python --version" yazarak hangi sürümün yüklü olduğunu kontrol edebilirsiniz.
Eğer sisteminizde Python kurulu değil veya sürümü değiştirmek istiyorsanız;
Debian tabanlı distrolarda : uç birimde "sudo apt insall python3.6" yazmanız yeterli olacaktır. 3.6 yazan yere hangi sürümü yüklemek istiyorsanız onu yazabilirsiniz.
Fedora : uç birimde "sudo dnf install python3" yazmanız yeterli olacaktır. eğer eski bir Fedora sürümü kullanıyorsanız dnf yerine yum yazın.

MacOS X

Mac OSX için de Windows da olduğu gibi resmi internet sitesi üzerinden indirip kurabilirsiniz.


Python Editör

Evet sistemimize Python u kurduğumuza göre artık bir editör ya da IDE yardımı alarak kodlarımızı yazabiliriz.
Ben kendim Python kodlarını yazmak için genel olarak Visual Studio Code kullanıyorum, sizlere de Visual Studio Code u öneririm ama Anaconda, Visual Studio gibi programlardan da faydalanabilirsiniz.