Oyun Motoru Nedir ?

Oyun Motorları


Oyun Motoru Nedir ?

Oyun motoru oyunları geliştirirken kullandığımız yardımcı programlardır. 
Oyun motorlarına ek olarak grafik ve fizik motorları da bulunur, günümüz oyun motorlarının içerisinde bu 2 motor bileşeni de oyun motorlarının içerisine eklenmiş durumdadır.
Oyun motoru olmadan bir oyunu yapmamız çok uzun zamanlar alırken, oyun motorlarının yardımı sayesinde oyunun yapım aşaması oldukça hızlanıyor ve bizler kısa sürede çok güzel oyunlar ortaya çıkarabiliyoruz.

Sadece kod alanı üzerinden görsel olmayan bir şekilde oyun tasarlamak oldukça zorlu bir iştir hele ki oyun motorları olmadan oyunları denemek ve hataları gözlemlemek oldukça zorlu bir süreçtir.
Oyun motorları kullanıcı dostu ara yüzleri, hataları bizlere göstermeleri ve sürekli ama sürekli oyunu test edebilmemizi sağlayan yapıları sayesinde bizlerin işlerini oldukça kolaylaştıran programlardır.

Oyun motorları hazır kütüphaneler içermesi sayesinde bizlerin daha az kod ile daha çok içerik üretmemizi sağlar ve bu ürettiğimiz içeriklerin 1 veya 1 den fazla platforma oldukça basit şekilde çıkartabilmemizi sağlar.
Oyun motoru kullanmadığımız zaman hangi platforma oyun çıkartmak istiyorsak o platformun apilerini oyunumuza manuel olarak eklememiz gerekir bu da bir yazılımcı veya oyun geliştiricisi için oldukça zorlu bir süreçtir, oyun motorları çoklu platformu destekledikleri desteklemeyenleri için bile en azından 1 platforma dahi olsa bu apiler ile bizi uğraştırmadıkları için bizlerin oldukça zaman kazanmamızı sağlıyor ve sadece oyuna odaklanmamıza yarıyor.

Oyun Motorları

  1. Unreal Engine
  2. Unity
  3. 3D GameStudio
  4. CryEngine 3
  5. Godot Engine
  6. Fox Engine
  7. Frostbite Engine
  8. OpenSceneGraph
  9. M.U.G.E.N
  10. HeroEngine
  11. RAGE
  12. Refractor Engine
  13. Source Engine
  14. Truevision3D
  15. torque 3d
  16. Blender 3D Game Engine


Türkiyede Geliştirilen Oyun Motorları

  1. Actor
  2. CPAGE
  3. Yogurt3D
  4. Zinek Engine
  5. Piyodix
  6. Panda3D