Oyunlaştırma Nedir ?

Oyunlaştırma


Oyunlaştırma Nedir ?

Oyunlar ile ilgili kavramları ve dinamikleri oyun olmayan bir konseptte kullanmaktır.
Oyunlaştırma ile katılımcı sayısı arttırılır ve hali hazırda olan kullanıcıların aktifliği artar, motivasyonları artacağından dolayı oyunlaştırılmış şeyler insanların ilgisini normalden daha fazla çeker.
Oyunlar insanların sıradan ya da zorlayıcı işleri hatta gerçek hayattaki görevleri bile tamamlamasında yardımcı olur.

Örnek vermek gerekir ise okulda derste öğrenmenin bu soruyu bilene ödül vereceğim demesi ile sınıftaki çocukların %90lık bir kısmının soruyu çözmeye daha çok uğraşması.

Oyunlaştırma

Oyunlaştırma Nasıl Çalışır ?

Oyunlaştırma aslında oyunlaştıracağınız şeye bağlı olarak çalışmasında farklılıklar gösterebilir ama genel olarak bahsedecek olursak;

Puanlar ve Ödüller : Matematik dersinde olduğunuzu düşünün ve soruları bildikçe öğretmeninizin size ödüller ve ya puan verdiğini düşünün. Bu sayede emin olun daha verimli ve motive olmuş bir biçimde soruları çözeceksinizdir.
Seviyeler : Bildiğiniz her soruda kademe atladığınızı ve daha zor soruların kapısının açıldığını tabi bu sayede aldığınız ödüllerinde pahalarının büyümesi ile seviyeler kısmına örnek verebiliriz.
Rozetler :  Evet bunu en iyi askerlikte görürüz eğer iyi bir asker olursanız rütbe atlar ve rozet kazanırsınız aslında bu sizin seviyenizin göstergesidir. Rozetler ile kullanıcılarınızı daha da motive edebilirsiniz.
Lider Tablosu : Herkes bir şeylerde birinci olmasını sever ve birinci olduğu şeylerin paylaşılmasını ve insanlar tarafından görülmesini daha çok sever.
İlerleme Çubukları : İlerleme çubukları kişiye o ana kadar yaptığı şeyleri göstermeli ve gelecekte yapacaklarına dair ip uçları vermeli ve gelişimini göstermeli, bu sayede kişi o zamana kadar yaptıklarını görecek ve kendisi ile gurur duyabilecektir.

Tam olarak oyunlaştırma işlemleri aslında bu adımlardan geçiyor ve hayatınızda bunları neredeyse her yerde uygulayıp her şeyi oyunlaştırabilirsiniz.


Oyunlaştırma Neden Başarılı ?

Oyunlaştırma ile yapılan şeyler kullanıcılar tarafından daha çok sevilir ve bu da başarılı olmasında en büyük etmen.
Oyunlaştırma ; eğlenceli ve ilginçtir, motivasyon edicidir, zorlayıcıdır ama ulaşılabilir hedefler sunar ve başarı toplum tarafından kabul gördüğü için projeye başarı vaat eder.

Oyunlaştırmanın Avantajları

  • Verimliliği arttırır.
  • Eğlencelidir ve oyunun kendisi zaten bir ödüldür.
  • Beynin aktif çalışmasını sağlar.
  • Ödüller ile motivasyonu sağlar.
  • Aktif katılıma teşvik eder.
  • Uyarıcı ve zorlayıcıdır.
  • Hata yapmaya ama denemeye ve hatalardan ders çıkartmaya olanak sağlar.
  • Yaratıcı düşünmeye teşvik eder.