Age of Empires III: Complete Collection - İnceleme


Ageof

Age of Empires III

     Efsane rts oyunu serisine dönüşmüş olan Age Of Empires serisi bizlere önce insanlığın ilk çağlarını, orta çağı anlatmıştı. Sırada ise coğrafi keşifler var 3. oyunlarında bizlere bunu sunuyor. Ülkeler olarak; Osmanlı, İspanya, İngiltere, Fransa, Portekiz, Rusya, Hollanda ve Almanya var. Bu ülkelerin Amerikayı keşfi ve kızılderelilerle olan mücadelelerini kimi zaman ihanetleri gösteriyor. Hikaye kısmını oynarken ilerde kim düşman kim dost olucak belli değil aynı tarihin kendisi gibi.

     Bu sefer üç adet toplanabilir kaynağımız mevcut; odun, et, para diğer oyunlarındaki taş maddesini kaldırmışlar. Haritada hazineler veya insanlar var bunları vahşi hayvanlar koruyor. O hayvanları öldürüp hazineleri ele geçirebilir, insanları kendi ordunuza katabilirsiniz. Haritalardaki kabilelere veya genelde haritanın ortasından geçen ticaret yoluna trading post kurarak onlardan asker, askeri gelişim için gerekli araştırmalar ve hammadde akışı kazanmış olursunuz. Ticaret yolundan hammadde değil deneyim puanı da alabiliyorsunuz.

     Deneyim puanları sayesinde seviye atlıyorsunuz. Seviyeniz ilerledikçe asıl ülkenizden getireceğiniz asker, hammadde, işçi vb şeyleri seçiyorsunuz. Seviyenizden önce bulunduğunuz çağa göre belirli birimleri çağırabiliyorsunuz bunu unutmayın. Asker üretmek için beşin katlarında asker basmanızı öneririm. Çünkü bir asker de aynı sürede çıkıyor beş askerde ancak yedi asker çıkartmak istiyorsanız bir 5'li grup bir de 2'li asker grubu çıkacak aynı sürede bu yüzden beşin katlarında asker basarsanız daha iyi olur. 

ageofempires3

     Seslendirmeler aynı ikinci oyun gibi ancak grafiklerde cidden iyi bir ilerleme olduğu görülüyor. Kamera açınız çok yakın görüş mesafeniz az gelirse ayarlardan kamerayı uzaklaştırın ve ekranın etrafındaki menüyü küçültmeyi deneyebilirsiniz. Böylelikle askerlerinizi daha hızlı yönetebilirsiniz. 

     Artık ağaçların içinden geçebiliyoruz evet serinin ikinci oyunundaki bu saçma olaydan kurtuluyoruz. Tabi ki bu olay sur çekerken dikkat etmemizi gerektiriyor yoksa açıkta bıraktığımız ağaçlık yerden düşman merkezimize direk saldırabilir. Tarla yerine değirmenler kuruyoruz et ihtiyacımız için ama bu sefer değirmenler de birden fazla işçi çalıştırabiliyoruz. 

     Kısacası oyun beklentilerin hepsini karşılıyor. Güzel yenilikler sunuyor, bizleri hayal kırıklığına uğratmadı ancak yıllardır süren ikinci oyun mu daha iyi üçüncü oyun mu kavgasına sebep oldu. Benim için ikisi de zamanın çoğu oyunundan daha güzel, hem hikayesiyle hem oynanışıyla. Şöyle bir deneyeyim oyunundan çok arkadaşlarla oturup saatlerce maç atmalık veya görevleri bir gece de bitirmelik bir oyun.

Benim oyuna puanım: 🎮🎮🎮🎮🎮

Oyun Hakkında

Platformlar: Microsoft Windows, Mac OS, Windows Mobile, N-Gage
Türü: Gerçek Zamanlı Strateji oyunu
Yayıncılar: Microsoft, Microsoft Studios, MacSoft, Glu Mobile, Destineer
Geliştiriciler: Ensemble Studios, MacSoft, Glu Mobile, Robot Entertainment
Piyasaya Çıkış Tarihi: 18 Ekim 2005
Oyunun Fiyatı: 59 TL
Tasarımcı: Bruce Shelley
Seri: Age of Empires

Tavsiye Edilen Sistem Gereksinimleri

  • İşletim Sistemi: Windows XP
  • İşlemci: Intel Core 2 Duo 2.2 GHz ya da AMD Athlon 64 X2 2.0 GHz
  • Bellek: 2 GB RAM
  • Ekran Kartı: 64 MB Nvidia GeForce 6800 ya da ATI Radeon X1300
  • DirectX: dx90c
  • Depolama: 12 GB 

Özellikler

  • Tek Oyunculu
  • Çok Oyunculu
  • Steam Koleksiyon Kartları

Trailer