Arduino Nedir?

Arduino


Arduino Nedir? 

Arduino bir Girdi/Çıktı kartı ve Processing/Wiring dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamından oluşan bir fiziksel programlama platformudur. 

Genel olarak Arduino bu şekilde açıklanıyor ben biraz yorumumu katıp sizlere Arduino nedir söyleyeyim.
Arduino geliştiriciler tarafından kullanılabilecek, programlanabilir bir karttır. Bu kart üzerinde bulunan pinler sayesinde bir çok araç, eklenebilir parça ile etkileşime girebilir ve sizlerde kendi projenizi bu kartı kullanarak geliştirebilirsiniz.
Bir diş doktoru kendi projelerini geliştirebilir, bir lise öğrencisi lise projelerinde kullanabilir ya da bir bilim yarışmasına katılan birisi Arduino ile kendi robotunu geliştirebilir bu tamamen size kalmıştır.
Arduino açık kaynak kodlu bir projedir ve ister orijinal bir Arduino alabilir isterseniz de bir klon model alıp kullanmaya başlayabilirsiniz.


Arduino İle Neler Yapılabilir?

Arduino ile yapabilecekleriniz sizin Arduino ile kazandığınız tecrübeleriniz ve hayal gücünüz ile sınırlıdır diyebilirim.
  • Robot kol
  • Robot
  • Minik otomatik temizlik süpürgesi
  • Jeton ile çalışan sistemler
  • ve daha fazlası
Dediğim gibi yukarıdakiler her ne kadar bir kaç örnek olsa da sizler tamamen kendiniz kullanımınıza bağlı olarak geliştirebilirsiniz.

Orj Arduino

Arduino ve Arduino Klon Modellerine Dair

Arduino gibi bir çok marka piyasada bulunmaktadır ve Arduino marka dışındaki markalara klon model adı veriliyor, peki bu klon modeller nedir? merak ettiyseniz hemen sizlere şöyle yukarıda söylediğim gibi cevap vereyim.
Arduino açık kaynak kodlu bir proje olduğu için bu kartı oluşturmak isteyen herkes oluşturabilir ve pazarlayabilir bu yüzden Arduino şemalarını internetten bulup daha ucuza satanların modelleri klon modeldir ama orijinal Arduino ile birebir aynıdır ve herhangi bir sorun yaşamazsınız.
Orijinal Arduino modelleri daha gelişmiş kartlar için AR-GE geliştirmelerinde kullanılması için klon modellere göre biraz daha pahalı olabiliyor.

1., 2. ve 3. nesil gibi klonlar da içerilerinde ayrılıyor ve bunlar da kullanılan malzemenin kalitesi ile ilgili. 1. nesil klonlar Orijinal bir Arduino ile aynı kalitede iken 2. ve 3. nesil klonlarda bu kalite oranı açılıyor. Kullanılan malzeme kalitesi daha düşük olabiliyor.


Arduino Hangi Kodlama Dili Kullanıyor?

Arduino C ile benzer bil dil ile programlanıyor ama tam olarak C ile aynı değil, C de bulunan bazı komutlar Arduino da bulunmuyor.

Arduino Kartı Kaç Volt İle Kullanılır ?

Arduino kartları en düşük 5 en fazla 20 volt ile kullanılabiliyor ama 12 volttan daha fazla verilen gerilimlerde kullanmanızı pek önermem kişisel olarak, zaten üreticiler de 7 ile 12 volt arasında besleme ile kullanmanızı öneriyor.
Adaptör ile kullanımda 7 - 12 volt ile gönül rahatlığında Arduino kartınızı kullanabilirsiniz.

Arduino Modelleri / Ailesi

Tüm Arduino Kartları

Her modelin kendine özgü özellikleri bulunuyor, belki sonra ki yazılarımda bu modellerin özelliklerini de sizlere açıklarım. 
  1. Arduino Uno
  2. Arduino Leonardo
  3. Arduino Mega ADK
  4. Arduino Ethernet
  5. Arduino Due
  6. Arduino Yun
  7. Arduino Mega 2560
  8. Arduino Mini