DayZ - İnceleme


DAYZ

DAYZ

    Kıyamet sonrası hayatta kalma oyunu olan DayZ gerçekçiliğin en üst seviyelerde olduğu bir oyun. İlk başta Arma 2 nin bir modu olduğundan dolayı bu gerçekçilik gayet doğal. Oyuna Chernarus isimli bir adanın kıyısında elimizde hayatta kalmak için çok az malzemeyle başlıyoruz, karşımızda ise bizi öldürmeye hazır bir ada, binlerce zombi ve en çok dikkat etmeniz gereken düşmanınız insanlar var. 

DAYZ

    DayZ de harita çok büyük ve detaylı bu oyuncular için çok güzel bir şey çünkü bu oyunda insanlara güven olmuyor yani arkadaşınız değilse birisiyle bu oyunda konuşmaya çalışmak ölüm fermanınızı imzalamakla aynı. Her oyuncu böyle saldırgan değil tabi ki kimileri yardımcı olmak da isteyebilir ancak ufak bir eşya için bile sizi gözünü kırpmadan öldürebilir. Bu detaylı ve büyük haritada ihtiyacınız olabilecek her türlü ekipman ve eşya haritanın belli bölgelerine dağıtılmış durumda. Silah mermi ve benzeri şeyler için askeri üslere girebilir. Sağlık eşyaları için revir veya hastane yağmalayabilirsiniz ya da yemek ve benzeri eşyalar için her türlü köye ve kasabaya girerek alabilirsiniz. Ya da canınızın pek kıymeti yoksa büyük şehirlere girip hayatta kalabilirseniz büyük ganimetler toplayabilirsiniz. Kıyafet, silah, medikal ekipmanlar ve genel olarak eşyaların çeşitliliği fazla ve Chernarus'ta bol miktarda bulabilirsiniz, tabi birileri sizden önce orayı ziyaret etmedilerse.

DAYZ

    Gerçekçilik demiştik, cidden gerçekçilikten bahsediyoruz. Zombi veya insanlar tarafından saldırıya uğrarsanız kanamaya başlarsınız ve kendi yaralarınızı sarmaz ilaç kullanmaz iseniz yavaş yavaş sizin için hayat kararmaya başlar, bayılırsınız en sonda da ölürsünüz. Yüksek bir yerden atlar veya düşerseniz kemikleriniz kırılabilir ve tökezleyerek yürümeye başlar, gelecek saldırılara karşı daha savunmasız olursunuz. Soğuk yağmurlu havalarda dışarda kaldıkça hasta olabilirsiniz. Kötü sulardan içerseniz zehirlenebilirsiniz. Dediğim gibi karşınızda sizi her türlü öldürmeye yemin etmiş bir ada var. Er ya da geç öleceksiniz önemli olan ölene kadar neler yaşadığınız neler öğrendiğiniz çünkü öldükten sonra topladığınız herşeyi kaybederek en baştan sahilde yeniden başlayacaksınız. Sizin yanınızda getirebildiğiniz tek şey ise bir önceki oyunlarınızdan tecrübeleriniz.

DAYZ

    Oyunda doğada avlanabilir. Şehirlerde insan avlayabilir ya da araçlarla gezebilirsiniz. Evet DayZ de araçlarda mevcut ve devasa bir harita için bu araçlar çok önemli. En eski versiyonlarında bile bu oyunu oynamış birisi olarak yürüyerek bütün haritayı dolaşmak çok uzun sürüyor ve koşu simülasyonunda gibi hissetmenize sebep veriyor. Ancak sürekli yeni yerler keşfedebildiğimizden dolayı asla sıkılma veya yeter artık demiyoruz. Tam aksine acaba ileride ne var? Dağların arkasında beni ne bekliyor? Yandaki ormanın içinden geçsem başıma bir şey gelir mi? gibi sorular soruyorsunuz kendinize. Hiç beklemediğiniz yerden hiç beklenmedik insanlar çıkıp sizi tek kurşunla öldürebiliyor. Bu arada oyunda tek oyunculu oyun diye bir şey yok, herkesle birliktesiniz.

    İyi veya kötü uzun bir erken erişim yolculuğunun sonuna kavuşmuş olan DayZ tam sürüme geçti. Her geçen ay güncelleme alan oyunumuz. Hayatta kalma-Zombi oyunları arasında nadide eserlerden birisi. Bu türe bir ilginiz varsa kesinlikle oynamanızı tavsiye ediyorum. Son olarak adada kaybolmamak için telefonunuzdan ya da bilgisayarınızdan oyunun haritasını açın ve etrafınızı iyi okuyun, ben neredeyim sorusunu hızlı cevaplayıp plan kurup harekete geçmelisiniz. Çünkü çoktan birileri sizi öldürmek için harekete geçti.

Benim oyuna puanım: 🎮🎮🎮🎮

DAYZ

Steam Linki: DayZ


Özellikler

  • Çevrimiçi PvP
  • Steam Atölyesi
  • Steam Cloud
  • Valve Anti Hile Desteği

Minimum Sistem Gereksinimleri

  • İşletim Sistemi: Windows 7/8.1 64-bit
  • İşlemci: Intel Core i5-4430
  • Bellek: 8 GB RAM
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 760 ya da AMD R9 270X
  • DirectX: Sürüm 11
  • Depolama: 16 GB

Önerilen Sistem Gereksinimleri

  • İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit
  • İşlemci: Intel Core i5-6600K ya da AMD R5 1600X
  • Bellek: 12 GB RAM
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1060 ya da AMD RX 580
  • DirectX: Sürüm 11
  • Depolama: 25 GB

Trailer