Google Stadia Nedir? Bize Neler Sunuyor?

 

Google Stadia Nedir? Bize Neler Sunuyor?

Google GDC (Game Developers Conference) duyurusunda Stadia adlı yeni bir oyun platformunu açıkladı. Stadia'nın amacı herkes için bir platform olmaktır, yani oyun oynayan, izleyen ve oyun geliştiren herkesin platformu olmaktır.

 

Stadia, AAA büyüklüğündeki oyunları Chrome tarayıcısına sahip hemen hemen her cihazda oynamanıza imkan verecek. Başlangıçta masaüstü, dizüstü bilgisayar, TV, Chromecast'ler, tabletler ve telefonlarda oyun deneyimi sağlayacak peki bunu nasıl yapmayı planlıyor?

 

Tarayıcıdan oynayacağınız için oyunu indirme, yükleme veya güncelleme yapma gibi olaylar ile uğraşmanıza gerek yok. Oyunlar bulut sisteminde bulunacağı için oynanmaya hazır olacak. Stadia'da oyuna girmek saniyeler sürecek ama sisteminize bir oyun indirip kurmak uzun süren bir işlem hatta bazı oyunlara gelen aşırı güncellemelerin oyunculara yaşattığı sıkıcı beklemelerin önüne geçmeyi planlıyor. Aynı zamanda Stadia, 60 fps'de, HDR ve surround sesle 4K çözünürlükte oyunları oynamamızı sağlayacak. Oyun performansı ise 10.7 GPU Teraflops gücünde olacak. Google, en iyi deneyimi sağlayabilmek için Stadia'ya özel controller yapacaklarını duyurdu. Controller üzerinde Google Asistan düğmesi ve oyun paylaşımlarını hızlandırmak için hızlı paylaşım düğmesi bulunacak. Bu controller'ın ne kadara satılacağı ve ne zaman satılacağını henüz bilmiyoruz.


Google, Stadia'nın platformlar arası çok oyunculu oyunu destekleyeceğini, hack ve hile yapmanın zor veya olamayacağını söyledi. Bu sözlerinin ne kadar doğru olduğunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz. Oyunların neler olacağını ve fiyatlandırmanın nasıl olacağını bilmiyoruz. Sadece Doom Eternal'in oynanabileceğini biliyoruz.


Google Stadia Anons Videosu (İngilizce)