Web Server İçin Hangi Linux ?

Ubuntu


Web Server İçin Hangi Linux ?

Piyasada bir çok Linux sürümü var. Tabi ki artık her işletim sistemine web server gereksinimlerini kurabiliyoruz. (Php, Perl, Webmail, Mysql) Tabi durum böyle olunca bütün işletim sistemlerinde de web server için kullanılma potansiyeli oluyor. Ama bazı işletim sistemleri , sürümleri bu iş için daha uygun.
Bu yazımda sizlere web server için hangi Linux sürümünü kullanabileceğiniz hakkında bir açıklama yapacağım.
Not : Başlıklara tıklayıp Linux sürümünün resmi web sitesine gidebilirsiniz.

centos

Centos

İlk olarak size önereceğim Linux sürümü tabi ki de Centos olacaktır.
Centos kullanım kolaylığı açısından , hafifliği ve stabilize açısından diğer Linux sürümlerinden ayrılıyor. Red Hat tarafından geliştirilen bu sürüm 500 mb kadar küçük bir boyut ile mini centos kurulumu gerçekleştiriliyor.
Mini Centos u kurduktan sonra sadece ihtiyacınız olan yazılımları ssh üzerinden kurarak neredeyse sistemin hiç ram yemeden çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Centos 2 çeşit olarak kuruluyor aslında sisteme. İlk olarak isterseniz minimal sistemi kurar ve görsel bir arayüz olmadan yani sistemi hiç kastırtmadan çalışmasını sağlayabilirsiniz. İsterseniz de görsel arayüzlü halini kurar ve minimal e göre bira daha fazla ram yemesini göze alarak kullanırsınız. Tabi bu Linux sürümü genel olarak sunucu amacı ile çıktığı için şu anda web server piyasasında en çok kullanılan işletim sistemidir.
İçerisinde gelen Centos Web Panel sayesinde internet sitelerini hiç uğraşmadan çok kolay bir şekilde ayarlayabilir ve yönetebilirsiniz. Ek olarak söylemem gerekirse Centos Web Panel Ücretsiz.

Ubuntu

Ubuntu

Ubuntu genel olarak gündelik kullanımlar için daha uygun olsa da en stabil Linux sürümlerinden birisi olduğunu görmezden gelemeyiz ama yeni çıkan sürümleri ile Ubuntu Server sürümü gibi sistemlerinin çok güzel özellikleri olması ve tamamen bu işler için geliştirilmiş olması ile uzaktan ssh ile bağlanabilme ve düşük ram yemesi gibi özellikleri de cabası.
Eğer bir web server kuracaksanız bunu Ubuntu üzerinden kurabilirsiniz. Tabi Centos kadar önermeyiz.

Fedora OS

Fedora

Fedora da Red Hat tarafından çıkartılmış bir Linux sürümüdür ve Centos dan daha eskidir. Tabi günümüz web sunucuları arasında Centos dan sonra genel olarak bir kullanım payı bulunmaktadır.

Arch Linux

Arch Linux

Arch Linux genel kullanım için çok uygun değildir. Sonuç olarak kod tabanlı yani centos mini gibi ssh üzerinden yönetilen bir sistemdir. Bu yüzden bu da Fedora gibi sunucular için kullanılan bir işletim sistemidir.
Yazının özetine gelecek olursak eğer bir web sunucusu kurmayı düşünüyorsanız ve web sitelerinizi barındıracaksınız bu işi Centos ile yapmanız sizin için en iyisi olacaktır.