7Zip ve Winrar Kıyaslaması

7Zip vs Winrar


7Zip ve Winrar Kıyaslaması

Merhaba arkadaşlar bu bilgisayarı biraz daha detaylı kullanmaya başladığımız zaman minik detaylara bile takıldığımız oluyor, bu gün aklıma 7Zip programı ile Winrarın performansları ile birbirlerine olan üstünlüklerini merak ettim ve hangisinin sistemimize kurmanın aslında daha mantıklı olduğunu araştırmaya ve bulduğum sonuçları da sizlerle paylaşma kararı aldım, hadi gelin bu iki programı kıyaslayalım.

7Zip

7Zip

C++ ile geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir sıkıştırma - arşivleme programıdır. İlk olarak 18 Temmuz 1999 yılında yayımlanmıştır.
Windows, Linux, OS X, BSD, React OS, AmigaOS gibi bir çok işletim sistemini destekliyor.
Winrar programına karşın ücretsizdir.
Winrar, Winzip ve diğer bütün veri sıkıştırma türlerini okuyabilir ve arşivden çıkartabiliyor olmasına karşın en performanslı şekilde veri sıkıştırmasını 7z olarak kendi veri sıkıştırma biçiminde yapabiliyor.
Winrar ve diğer veri sıkıştırma programlarına göre oldukça verimli bir sıkıştırma yapıyor.


Winrar

Windows için geliştirilmiş ücretli bir veri sıkıştırma programıdır. İlk olarak 22 Nisan 1995 yılında yayımlanmıştır.
Çıkan bir sonraki güncellemeleri ile Windows işletim sisteminin yanı sıra Android, OS X, Linux gibi işletim sistemleri tarafından da kullanılabilir hale getirilmiştir.
Her ne kadar ücretli bir program olsa da ücretsiz olarak da kullanabilirsiniz ama kullanıcı sözleşmesine göre deneme süresi bittiği zaman ürünü almak için söz veriyorsunuz ve programın geliştiricileri sizlerin sözünüzde durup durmamanıza bağlı olarak para kazanıyor.
7Zip programı gibi bütün arşivleri okuyabilir ve arşivden çıkartabiliyor.

7Zip ve Winrar Farkları

7Zip biraz daha basit bir görsel arayüze sahip, Winrar daha son kullanıcıya hitap eden bir arayüz ile karşımıza geliyor.
Winrar da arşive açıklama girebiliyor ve bu açıklamayı arşivi indiren herkes görebiliyorken 7Zip programında arşive açıklama giremiyorsunuz sadece içeriği hakkında 7z tarafından otomatik oluşturulan bilgiler gösterilebiliyor.
7Zip programı Winrar a göre daha hızlı çalışıyor.
7Zip programı Winrar a göre daha çok sıkıştırma yapıyor ve alandan daha fazla kazandırıyor.

Aşağıdaki tablo ile ikisi arasındaki zaman ve sıkıştırma farklarını görebilirsiniz.

Açık olan renkler sıkıştırma zamanını gösterirken daha koyu olan renkler sıkıştırma oranlarını gösteriyor.
Winrar vs 7Zip

Bu basit kıyaslamalar sonucunda benim kişisel görüşlerime dayanarak sizlere şunu söyleyebilirim, eğer büyük dosyalar ile uğraşıyorsanız ve dosyaların arşivden çıkartılırken hızlı çıkmasını istiyorsanız 7Zip Winrar programına göre oldukça hızlı çalışıyor, aynı zamanda Winrar da birden fazla Winrar dosyasını açıp dosyaları arşiv içerisinden çıkartırken çıkartmama gibi sorunlar ve bunların yanı sıra masaüstünde yanıt vermiyor gibi hatalar ile karşılaşıyordum 7Zip programı ile birden fazla arşiv dosyasını aynı klasöre, masaüstüne çıkartırken Winrar da yaşadığım bu sorunları yaşamadım.

7Zip ile arşivlerken veya arşivleri okurken Winrar programına göre daha fazla ram yiyor ve bu da eğer arşivleri açarken arkada oyun oynayayım ya da ağır işler ile uğraşayım diyorsanız 7Zip ile bu bazen sıkıntılara yol açabiliyor.

Burada seçim size kalmış diyebilirim ama ben kendi bilgisayarımda 7Zip programını kullanıyorum.