Hangi Raspberry Pi Modelini Seçmeliyim ?

Hangi Raspberry Pi Modelini Seçmeliyim?


Hangi Raspberry Pi Modelini Seçmeliyim ?

Bu yazıda sizlere RPİ 3 ve RPİ 4 arasında seçim yapmanıza yardımcı olmaya aynı zamanda eğer RPİ 4 seçenlerden iseniz 2GB, 4GB veya 8GB ram bulunan sürümlerinden hangisini seçmeniz gerektiği veya daha doğrusu bunları ne amaçlar ile kullanabileceğinizi anlatmaya çalışacağım iyi okumalar..

Raspberry Pi 3

Raspberry Pi 3 Modelleri günümüzde 2020 ile birlikte artık yerini Raspberry Pi 4 modellerine bırakmış ve yavaş yavaş kullanımdan kalkacağını düşündüğüm bir sürümdür.
Basit düzeyse Web Server veya Mail Server gibi işlerde ekran kullanmayacağınız yerlerde Raspberry Pi 3 modellerini kullanabilirsiniz.

Fiyatı Pi 4 e göre daha uygun olacaktır, ayrıca RPİ4 e göre biraz daha fazla aparatı bulunmaktadır.

Raspberry Pi 4

Daha yoğun ram kullanımı gerektiği zamanlarda kullanabileceğiniz, ayrıca 3 modeli ile sizlere oldukça kullanım çeşitliliği sunan bir kart.

Raspberry 4 - 2GB

Kullanıcı ara yüzü kurmadan SSH üzerinden Web Server, Medya Sunucusu veya ev için paylaşım gibi alanlarda kullanabileceğiniz bir kart. 

Aynı zamanda akıllı ev aletleri yapmak ve yönetmek için de kullanabileceğiniz bir kart.

Raspberry 4 - 4GB

Biraz daha bilgisayar gibi kullanabileceğiniz bir sürüm, Basit Web Server, Medya Sunucusu, FTP Server gibi kullanımların yanı sıra ara yüz kullanımının da daha rahat olduğu, internette gezinmek ve 1080P kaliteye kadar videolar izlemek için sizlere olanak sunacak bir kart.
Akıllı televizyon yapmak gibi fikirleriniz var ise bu kartı kullanabilirsiniz.
Retro oyun cihazı olarak da kullanabilirsiniz.

Raspberry 4 - 8GB

Evet bu kart gerçekten oldukça güçlü bir kart. Web Server, Basit Oyun Serveri, FTP Sunucusu, Medya Sunucusu gibi kullanımların yanı sıra bilgisayar gibi de kullanabilirsiniz. Sürekli yanınızda taşıyabildiğiniz mini bir bilgisayar gözü ile bakabilirsiniz bu cihaza.

İş sunumlarınız için bu cihaza hazırladığınız slaytlar ile sunumlarınızı yapabilir, RetroPie gibi sürümleri kurup istediğiniz gibi eski oyunları oynayabileceğiniz bir cihaz.
4K ya kadar video ve filmleri rahat bir şekilde donmadan, takılmadan izleyebilir, internette sorunsuz bir şekilde takılabilirsiniz.

Fikirleriniz yüksek performans gerektirmiyor ve düşük maliyetli olmasını istiyorsanız RPİ 3 modellerini kullanabilirsiniz, eğer yüksek performans gerektiren ve maliyetinin çok da ucuz olmasını önemsemiyorsanız RPİ 4 modelleri arasında seçim yapabilirsiniz.

RPİ 3 modeline göre daha iyi performans ile RPİ 4 2GB sürümü kullanıcı ara yüzü olmadan işlerinizi çok rahat giderecektir.
Eğer biraz daha yüksek verim istiyorsanız film izleyeyim ama çözünürlüğü çok yüksek olmasa da olur diyorsanız RPİ 4 4GB sürümü size yetecekken gerçekten bir bilgisayar gibi kullanmayı düşünüyorsanız şu anda en iyi sürümü olan 8GB modelini almanızı öneriyorum.

Bu arada RPİ 3 modellerinde ısınma problemi yaşanmazken RPİ 4 modellerinde performans ile birlikte gelen bir ısınma problemi de göz ile görülüyor, eğer RPİ 4 modellerinden birini özellikle 4 GB veya 8 GB modellerinden birini kullanmayı düşünüyorsanız kartınızı alırken yanında soğutucu fan almayı ihmal etmeyin.

Overclock yapıp normale göre daha yüksek verim almayı düşünüyorsanız kesinlikle bir soğutucu kullanın.