Spore - İnceleme

Spore

Spore

        Spore bizlere sıfırdan bir canlı yaratmamıza ve onu evrimleştirmemize imkan sağlıyor. Yarattığımız canlının her detayını ayarlayabildiğimiz bu oyun benim favori oyunlarım arasındadır. Her detay demişken cidden her detay. Genel şekli, duruşu, gözleri, ağızları, elleri kısacası bu canlıda siz ne görmek istiyorsanız onu ayarlayabiliyor. Evrimleştirirken daha iyisini takabiliyor, sevmediğiniz parçalarınızı çıkarabiliyorsunuz, renginizi ayarlayabiliyor, otçul veya etçil olabiliyorsunuz. Tabi bunlardan önce size evrimleşmek için neler yapılmalı ve evreler nelerdir onlardan bahsetmem gerekiyor.

    Hücre Aşaması; Bu evrede mikroskobik bir canlısınız ve etçil mi otçul olacağınıza karar vermelisiniz. Otçul olursanız diğer hücreleri yiyemiyorsunuz, etçil olursanız da otları yiyemiyorsunuz. Etçil bir yaratık üzerinden giderseniz daha saldırgan oynayabilirsiniz ama eğer otçul oynarsanız daha barışçıl ve sosyal ilişkilere önem vermenizi öneririm. Tabi bu son dediklerim ile aşamalar için. Bu aşama da etraftan besinler toplayıp, ölmemeye çalışıyoruz belli bir seviyeye ulaştıktan sonra kendi türümüzden olan karşı bir cinsle çiftleşerek ortaya çıkacak olan yaratığı evrimleştirmeye başlıyoruz. Etraftan topladığımız özel ağızlar veya kendimizi koruma mekanizmalarını kendimize takarak daha da güçlü bir halde oynamaya devam ediyoruz. Aslında ilk karakterimizin çocuklarını onların torunlarını oynuyoruz. İlk yarattığınız canlı direkt evrimleşmiyor. Bu seviyeyi aynı şeyleri yaparak geçebilirsek artık karaya ayak basan bir türe evrimleşebiliyoruz. Bu evrede oyun Pac-man tarzında diyebiliriz.

Spore

    Yaratık Aşaması; Karaya ayak bastınız, ufak bir aileye ve küçük bir toprak parçasına sahipsiniz. Bir önceki gibi yine etrafta dolaşıp güçsüzleri öldürüp yemelisiniz veya istediğiniz bir toplulukla dost olmak için iletişim kurmaya çalışabilirsiniz. Bu iletişim çok ilkel bir iletişim. Yeteri kadar beslendiğinizde evriminiz sadece fiziksel değil beyinsel boyutta gerçekleşiyor yani beyniniz büyüyor. Bu evrede oyun tps modunda.

Spore

    Kabile Aşaması; Artık bir topluluk oluşturdunuz ve ateşin etrafında derme çatma yerlerde kalıyor ve avlanmak, savaşmak veya kendi kabilenizi korumak için yalnız değilsiniz, yanınızdaki türdeşlerinizle birlikte hareket ediyorsunuz. Kabilenizin gelişimi, yeni binaların yapılması ve güçlü olmanız için yine avlanıyorsunuz ancak bu sefer yemekleri depolayabiliyorsunuz. Tabi ki bu depolama sonucu vahşi hayvanlar veya diğer kabileler onları çalmak için gelecekler. Bu gibi durumlar genelde siz bir yere saldırmaya çıktığınızda gerçekleşiyor yani siz bir kabileye saldırmak için gittiğinizde savunmasız kalan kabilenizi yıkmaya, yiyeceklerinizi almaya başka bir kabile gelebilir veya sadece vahşi bir kaç hayvan gelip yiyeceklerinizi çalabilir, dikkatli olmanız gerekiyor. Oyunda her aşamada gidip diğer kabileyi veya ırkı yok etmenize, saldırmanıza gerek yok. Onlarla iletişim kurup dost olabilirsiniz ancak siz saldırgan bir ırk iseniz ve sosyal özellikleriniz pek gelişmiş değilse beceremezsiniz yani daha oyunun başında nasıl bir tür yaratmak istediğinizi kafanızda oluşturmanızda fayda var. Bu evrede oyun strateji oyununa dönüşüyor.

Spore

    Medeniyet Aşaması; Şehir kurmaya başlıyorsunuz ve tabi ki savaş araçlarına ihtiyaçlarınız oluyor. Tank, gemi, uçak gibi. Şehir binaları istediğiniz gibi şekil verebiliyorsunuz aynı şekilde tank, gemi ve uçaklarınızı da istediğiniz şekli verebiliyorsunuz. Aynı karakterinize verdiğiniz gibi. Bu evreyi tamamlamak için ise bütün gezegene hükmetmeniz gerekiyor. Etraftaki ekonomik kaynakları ele geçirip. Karayla ulaşabileceğiniz şehirlere tank ve uçaklarınız ile deniz aşırı şehirleri ise gemi ve uçaklarınız ile geçirmeli onların yönetimini kendiniz ele geçirmelisiniz. Bu evrede oyun yine strateji oyunu olarak devam ediyor.

    Uzay Aşaması; Oyunun son aşamasına geldik. Gezegeninize hükmettikten sonra yine istediğiniz şekilde oluşturabileceğiniz bir uzay gemisi yapıp uzaya açılıyorsunuz. Farklı farklı gezegenleri geziyorsunuz ve çeşitli araştırma görevleri yapıyorsunuz. Oyun bu evrede uçuş simülasyon oyununu dönüşüyor.

    Farklı farklı oyun türlerini içinde barındıran Spore gerçekten çok güzel bir yapım ve binalarınızı veya uzay geminizi falan kendiniz yapmak istemezsiniz hali hazırda başka insanların yaptığı şekilleri alıp direkt siz de kullanabilirsiniz ya da üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz. İleri aşamaya geçtikçe oyun size nasıl oynamanız gerektiğini kısa kısa anlatıyor yani yabancılık çekmiyor veya zorlanmıyorsunuz. İlerledikçe gerçekten tatmin olma hissini bizlere veriyor. Kesinlikle oynamanızı öneriyorum.

Benim oyuna puanım: 🎮🎮🎮

Steam Linki: Spore


Özellikler

  • Tek Oyunculu
  • Steam Koleksiyon Kartları

Önerilen Sistem Gereksinimleri

  • İşletim Sistemi: Windows XP, Vista
  • İşlemci: 2.0 GHz Intel Pentium 4 ya da eşdeğeri
  • Bellek: 512 MB RAM (768 MB RAM Vista için)
  • Ekran Kartı: Pixel Shader 2.0 destekli 128 MB Ekran Kartı
  • DirectX: 9.0c Ya da üstü
  • Depolama: 5 GB

Trailer