Breadboard Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Breadboard
 

Breadboard Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere gene Arduino ile ilgili bir yazı ile karşınızdayım, bu yazımızda sizlere Breadboard dediğimiz nesnenin ne işe yaradığını, nasıl kullanıldığını ve çalışma prensibinden biraz bahsedeceğim.

Breadboard Nedir ve Ne İşe Yarar?

Breadboard Türkçeye Devre Tahtası olarak çevrilen ve Arduino ile kuracağımız devreyi Breadboard üzerinde kurup daha düzenli devreler elde etmemizi sağlayan bir araçtır, anlayacağınız o ki Breadboard daha düzenli devreler kurmamızı sağlar ve seri bağlamaya izin verdiği için devrede elemanları rahat bir şekilde seri bağlamamızı sağlar.

Mini, Orta(Half - Medium) ve Büyük(Full - Big) olarak 3 farklı boyutta Breadboard vardır ve hepsi de kuracağımız devrenin karmaşıklığına bağlı olarak bizlere kolaylık sağlar.

Breadboard Türleri

Breadboard Nasıl Çalışır ? 

Breadboard çalışma prensibi olarak çok basittir, içerisinde birbirine temas etmeyen iletkenler ile satır ve sütunlardaki parçaların birbirine yatay veya dikey olarak seri bağlanması mantığına dayanarak çalışır.

Orta boy bir Breadboard ile örnek vermemiz gerekir ise sizlere şu şekilde anlatalım
+ ve - olan yani kırmızı ve mavi çizgiler aşağı doğru tek bir parçadan oluşurken diğer ortada kalan kısımlar sadece yatay olarak tek iletkenden oluşur ve üst satırdaki, alt satırdaki ile temas etmez böylelikle + ve - kısımları yukarıdan aşağı doğru seri bağlayabilirken ortada kalan kısımları yatay olarak seri bağlayabilirsiniz.

Breadboard çalışma mantığı

Bu arada mini boy Breadboard da ise sadece yatay olarak hizalanmıştır ve dikey olarak seri bağlantı yoktur.

Breadboard Nasıl Kullanılır ?

Breadboard kullanımına gelecek olursak kullanmak istediğimiz devre elemanlarını breadboard da seçtiğimiz girişlere bağlar ve daha sonra karttan çekeceğimiz bağlantıları da bu elemanların bağlı olduğu hizaya bağlayıp kullanabiliriz.

bboad kullanımı

Pil ve Breadboard ile Led yakmak için yukarıda görselde olduğu gibi bağlamanız yeterli olacaktır.

bboad kullanımı

Eğer ki pil yerine Arduino kullanmak isteseydik bu sefer Arduino dijital çıkışından ve voltaj , GND çıkışını Breadboard a bağlayıp sonra seri olarak bağladığımız yerleri kullanarak Ledimizi yakabiliriz.