Linux İçin Arduino IDE Kurulumu

Arduino IDE Linux

Linux İçin Arduino IDE Kurulumu

 Merhaba arkadaşlar bu yazımda Linux kullanıcıları için Arduino IDE nasıl kurabileceklerini anlatacağım, aslında oldukça kolay bir işlem hadi yazıyı daha fazla uzatmadan anlatmaya geçelim.

İlk olarak buraya tıklayın ve kullandığınız linux sürümüne göre olan Arduino IDE sürümünü indirin (x32, x64 veya ARM tabanlı linux için olanları..)

Bilgisayarınız 32 bit ve normal bir işlemci kullanıyorsa x32, 64 bit ise x64 sürümünü seçin. Eğer ki ARM mimarisi ile çalışan bir işlemciniz varsa ARM olanı seçmeniz yeterli olacaktır.

Programımız indikten sonra İndirilenlerde konsolu açıyor ve "tar -xf arduino-1.8.13-linux64.tar.xz" yazıp tar.xz ile birlikte gelen dosyaların çıkmasını bekliyoruz. Burada önemli olan 1.8.13 olan kısmı indirdiğiniz sürüme göre yazmanız.

Linux Arduino IDE

Gördüğünüz gibi arduino-sürüm.kodu isimli bir dosya çıktı bunu yapınca, şimdi bu çıkarttığımız dosyayı opt klasörünün içine yollayalım ki arduinoyu kurduğumuz zaman ileride yanlışlıkla buradaki dosyayı silersek hata almayalım. 

Bunu yapmak için şunu yazmanız yeterli olacaktır. "sudo mv arduino-1.8.13 /opt" burada gene 1.8.13 olan kısmı indirdiğiniz sürüm kodu ile değiştirmeyi unutmayın!

Arduino IDE Linux
 Gördüğünüz gibi dosyayı taşıdık şimdi buradaki dosyaya girip içindeki "install.sh" komut betiğini çalıştıracağız.

Klasöre komut satırı ile girmek için "cd /opt/arduino-1.8.13" komutunu yazıyoruz, arduino IDE 1.8.13 için bu şekilde 1.8.13 olan kısmı kendi sürümünüz ile güncellemeyi unutmayın!

Klasöre girdikten sonra artık "sudo ./install.sh" komutunu çalıştırdığımız zaman otomatik olarak kurulum gerçekleşecek, hem masaüstüne hem de launcher üzerinde Arduino IDE görülmeye başlayacaktır.

Linux Arduino
"Done!" mesajını gördüyseniz sorunsuz olarak kurulmuş demektir.

Eğer ki "done!" demesine rağmen masaüstüne veya launcher e kısayol gelmez ise sudo olmadan direkt olarak "./install.sh" komutu ile tekrar kurun bu sefer kısayollar oluşacaktır.

Arduino Linux