Raspberry Ubuntu 20.10 Video Error Code 102630 Çözümü

Raspberry Ubuntu 102630 Error


Raspberry Ubuntu 20.10 Firefox 102630 Hata Kodu Çözümü

 Merhaba arkadaşlar ara sıra Raspberry Pi ile ilgili yazılar yazıyorum ve bu seferde karşılaştığım bir hata ile ilgili çözümü paylaşmak istedim. 

Normalde Raspberry cihazımı Raspibian ile kullanıyordum ama evdeki televizyonda ve bilgisayarımın monitöründe köşelerde kalan siyah çizgileri gideremediğim için yeni bir işletim sistemi kurmak istedim ve gördüm ki cihazım ubuntu 20.10 desktop modeli ile tamamen uyumlu hemen kurdum ve severek kullanmaya başlamıştım.

Açıkcası söylemem gerekirse Raspberry için geliştirilmiş olan Raspibian a göre daha stabil ve daha çok uygulama mevcut, neyse dedim ki açayım ve bir film izleyeyim.. Daha öncesinde Linux kullananlarımız var ise Firefox ile birlikte geldiğini bilirler bu yüzden bende Firefox ile izleyeyim dedim ve açtığım sitede mp4 olarak yüklü videoların oynatılamadığını gördüm, Youtube üzerinden video izlemeye kalktığım zaman ise seste sıkıntılar ve donmalar meydana geliyordu.

Sitelerde video oynatma sorununu çözmek için araştırma yaptım ve askubuntu.com adlı bir sitede şöyle bir çözüm buldum. Terminal e gelip:

sudo apt install libavcodec-extra

Komutunu girdiğimiz zaman sorunun çözüleceğini söylüyordu ve bende denedim, evet sorunum çözülmüştü artık videoları aşırı donarak, sessiz bir şekilde izleyebiliyordum. Neyse tabi ki pes edermiyim hayır biraz daha araştırma yaptım ve Raspberry cihazlarda Firefox un donanım geliştirme kullanmadığını ve sadece Chrome tarayıcının bunu yaptığını öğrendim.

Sorunuma bir çözüm yolu buldum ama malesef Firefox ile değil Chrome ile çözüm buldum. Cihazıma Chrome / Chromium indirdiğim zaman artık videolarda donma ve seste bozulma görmedim şimdiye kadar.

Anlayacağınız o ki bu sorunun çözümü Raspberry için Chrome tabanlı bir tarayıcı indirmek olacaktır.

Not : Chrome indirdiğiniz ve kurduğunuz zaman "UBlock" isimli reklam engelleme yazılımını da kurarsanız sitelerde çok daha iyi bir performans alacaksınız.

UBlock eklentisinin sayfasına gitmek için buraya tıklayın.

Not 2 : Eğer Chrome kurduğunuz ve yukarıdaki kodu terminale girdiğiniz halde eğer mp4 olan videoları hala oynatamıyorsanız Chrome tarayıcınıza h264ify eklentisini kurmanız halinde sorununuz çözülecektir.

H264ify eklentisinin sayfasına gitmek için buraya tıklayın.