The Social Dilemma - İnceleme

The Social Dilemma - İnceleme

The Social Dilemma - İnceleme

Son zamanlarda izlediğim en iyi teknolojinin daha doğrusu sosyal medyanın risklerini gözler önüne süren belgesel olduğunu sizlere söylüyor, mutlaka izlemenizi öneriyor ve bu belgeseli biraz biraz sizlere spoiler vermeden anlatmaya geçiyorum.

Social Dilemma Türkçe adı Sosyal İkilem olan belgeselde bazı büyük sosyal medya firmalarının mühendisleri, iş yönetim uzmanları gibi çalışanlarının sosyal medyanın nasıl çalıştığını anlattığı ve yapay zeka ile birlikte insanları nasıl telefon ekranlarına kilitlediğini bunlara ek olarak "Eğer ki bir ürün bedavaysa ürün sensindir" cümlesini örnekleri ile birlikte size açıklayan röportaj tarzında bir belgesel.

Belgeselde röportaj yapanlar arasında Google, Twitter, Instagram gibi oldukça büyük ve alanlarında neredeyse tekel sayılabilecek araçların çalışan kadrosunda bulunmuş ve hatta orada çalışmaya devam eden bile bulunuyor. Bunlara ek olarak sosyal medya teorisyenleri gibi kişilere de yer vermişler.

Social Dilemma ortalama 1.30 saatlik bir belgesel ve bence sosyal medyadaki olayları örnekler ile ve görsel destekler ile oldukça iyi anlatmayı başarabilen, riskleri gözler önüne sürebilen bir belgesel ve sosyal medya kullanan herkesin hayatında en az bir kere izlemesini önerdiğim bir belgesel.

Belgeselin ana başlığı sosyal medyanın zararları ve insanları yapay zeka kullanarak yönlendirmesi olsa da YouTube gibi ortamlarda bizlerin bir video izlerken neden saçma saçma videolara yönlendirildiğimizi de anlatan bir yönü bulunuyor.

Instagram da önerilenlerin nasıl çalıştığını, neye göre sizlere reklam gösterildiği veya neye bağlı olarak bildirim aldığınızı da bazı ufak kısımlardan anlayabiliyorsunuz.

Sosyal medyayı tasarlayanların bilinçli ve bilinçsiz olarak meydana getirdikleri sorunlara da ufak ufak değiniliyor, belgesel içerisinden örnek vermek gerekir ise;

Facebook a beğen butonunun ilk olarak insanlara pozitif bir şeyler göstermek amacı ile çıkartıldığını ama zaman ile insanların yeterli seviyede beğeni alamadıkları zaman bunalımlara girdiğini ve kötü bir etki bıraktığı gibi örnekler veriliyor.

Açıkçası tanıtım videosunu izlediğim zaman çok ilgimi çektiğini söyleyemem belgeselin ama izlemeye başladığım zaman oldukça beni içine çektiğini ve sonuna kadar hiç sıkılmadan izlediğimi de sizlere söylemeden geçemeyeceğim.