Unity Build Alma (Debug Build, Release Build ve Build Ayarları)

Unity Build Alma (Debug Build, Release Build ve Build Ayarları)


Unity Build Alma (Debug Build, Release Build ve Build Ayarları) 

 Merhaba arkadaşlar buraya kadar bir çok Unity yazısı paylaştım ve sanırım şimdiye kadar paylaştıklarım ile çok rahat bir şekilde oyunlarınızı yapabilirsiniz. (Basit de olsa en eğlenceli oyun kendi yaptığımız oyundur görüşüne göre...)

Şimdi buraya kadar Unity de oyunumuzu tasarladık bilmediğimiz bir çok komut öğrendik ama nasıl çıktı alacağımızı öğrenmedik gelin bu yazımda çıktı almak için neler ile oynayabileceğimize bir göz atalım.

İlk olarak Build Settings kısmından başlayalım.

Unity Build Alma

Build Settings kısmından genel olarak çıktı almadan önce hangi platforma çıktı alacağımız ve nasıl bir çıktı alacağımızı seçtiğimiz alandır.

Buradan PC, Android, IOS, XBox One, WebGl gibi platformu seçebilir ve o platform için dönüştürme işlemini yapabiliriz.

Buna ek olarak sağ tarafında bulunan Development Build işaretine ve altındaki seçeneklere tik atarak geliştirici çıktısı alabilir ve kapalı beta gibi belirli oyunculara bu sürümü atıp oyunumuz hakkında veriler toplayabiliriz.

Buradan hangi çıktıyı alacağımızı seçtiysek artık Player Settings kısmına gidebilir ve oyunumuzun simgesi, adı gibi ayarlarını yapabiliriz.

Unity Build Alma

Player Settings kısmının en üstünden başlayıp altına doğru yavaş yavaş önemli gördüğümüz yerleri açıklayalım.

  • Company Name: Şirket adımız olarak düşünebiliriz, kişisel bir geliştirici iseniz kendi adınızı yazabilirsiniz.
  • Product Name: Proje adı veya oyun adı olarak söyleyebilirim.
  • Version: Oyunun geçerli olduğu sürümdür.
  • Default Icon: Oyunun simgesidir.
  • Default Cursor: Oyun içinde farenin görünüm şeklidir.
Aşağı tarafta platformlara özgü çıktı ayarları yapabilmenizi sağlayan bir alan bulunmaktadır.

Icon

Icon oyunun yüklendiği sistemdeki ekran çözünürlüğüne göre optimize olması için bir kaç farklı boyutunu attığınız alandır, daha net oyun simgeleri için Default Icon kısmını direkt kullanmak yerine burayı kullanmanızı öneririm.


Resolution and Presentation

Burada oyun ekranı ile ilgili ayarlar yapabilirsiniz. Mobil cihazlar için sadece dikey, sadece yatar olarak kullanılacak şeklinde ayarlamalarda bulunabilirsiniz.

Unity Build Alma


Splash Image

Eğer ki Unity yi kişisel olarak kullanıyor ve plus veya pro gibi sürümleri kullanmıyorsanız üstüne bir de öğrenci hesabı değil ise oyunlarınızı build aldığınız zaman ilk açılışta Unity logosu çıkar. İşte bu logonun yanına kendi logonuzu ekleyebilmeniz veya özel bir Unity sürümü kullanıyorsanız kapatabilme ve animasyonlarında değişiklik yapabileceğiniz ayar sayası burasıdır.

Unity Splash Image

Other

Oyunumuzu build alırken hangi grafik API sistemini kullanacağı, hangi grafik kalitesinde çıktı alacağı ve bundle (sürüm adı) gibi bilgileri düzenlediğimiz alanıdır.
Bunlara ek olarak #Net derleyicisinin hangi sürümünü kullanacağı IL2CPP veya Mono üzerinde mi derleneceği gibi bilgileri de bu alandan ayarlıyorsunuz.

Unity Build Other


Not: IL2CPP genel olarak 64 bit sistemler için geliştirilen oyunları derlemek amacı ile kullanılıyor, Mono ile beraber 64 bit bir sistem için oyun çıktısı almaya çalışırsanız hatalar ile karşılaşacaksınızdır.