itch.io Nedir ?

itch.io


itch.io Nedir ?

 Itch.io bağımsız oyuncular ile oyunlarını yayınlamaları, satmaları ve oyunları için bağışlar toplayabilmelerini sağlayan bir internet sitesidir. Leaf Corcoran tarafından ilk olarak 3 Mart 2013 yılında faaliyet göstermeye başlamıştır.

2018 yılında 100.000 adet bağımsız oyun ile bağımsız oyuncular arasında oldukça yaygınlaşmıştır.

Itch.io da yayımcılar ve geliştiriciler oyunları için ücret talep edebilir ve ücretli olarak oyunlar satabilirler. Ücretsiz olarak yükledikleri oyunlara ise bağış talep edebilirler.

Itch.io da ücret ödenen veya bağış yapılan her oyundan bağış ve ücretin %10 kadarı Itch.io tarafından komisyon olarak alınır ancak bu komisyon miktarını oyunu yayınlayan kişi veya ekip tarafından arttırılıp azaltılabilir.

Itch.io sadece bir oyun paylaşma platformu değil aynı zamanda Game Jam denen kısa sürede oyun geliştiricilerinin bir temaya bağlı kalarak çıkarttığı oyunlar ile yarıştığı etkinleri takip edebilmesi ve katılabilmesi içinde kullanılabilen bir platformdur.

Sponsorlar eşliğinde düzenlenen bu Game Jamlere oyun geliştiricileri Itch.io üzerinden katılabiliyor ve oyunlarını sergileyebiliyorlar.

Global Game Jam (GGJ) gibi büyük ödülleri olan etkinliklerde neredeyse itch.io kullanımı zorunludur diyebiliriz.

Itch.io dan oyun indirmek için hesabınız olması gerekmez ama kendi oyununuzu bu platforma yüklemeniz için bir adet hesabınızın olması gerekir.

Hesabınızı açtıktan sonra oyununuza özel sayfalar hazırlayabilirsiniz, eğer sizde oyunlar geliştiriyor ve oyunlarınızı insanlar ile buluşturmak istiyorsanız hemen buraya tıklayıp bir itch.io hesabı oluşturabilirsiniz.

Örnek bir oyun sayfası görmek isterseniz geliştirme sürecinde olan oyunumuzun itch.io sayfasını aşağıdaki bağlantı ile ziyaret edebilirsiniz.

 Oyunlarınızı ekledikten sonra oyunlarınız hakkında açıklamalar yazabilir ve eklediğiniz her güncelleme ile birlikte geliştirici notları ekleyebilirsiniz.

Kişisel fikrimi soracak olursanız aslında itch.io, Google Play, Steam ve AppStore gibi mağazalara oyunlar çıkartmadan önce ücretsiz olarak bir oyun mağazası nasıl işler kavrayabileceğiniz bir market olarak kullanılabilir. Bu sizlere çok büyük tecrübeler kazandırabilir ve burada kazandığınız tecrübeler ile aslında diğer uygulama marketlerinde oldukça tecrübeli olarak yaklaşabilir ve yapmanız gerekenleri daha bilinçli bir şekilde yapıyor olursunuz.