Substance Designer Nedir ?

Substance Designer


Substance Designer Nedir ?

Substance Designer Node sistemi ile 3 boyutlu modelleriniz için tekrar edebilir (Tileable) dokular ve materyaller oluşturmanızı sağlayan bir yazılımdır.

Aslında tam olarak tekrar edebilir materyaller oluşturmak için değil bir çok amaç ile de kullanılabiliyor ama genel olarak amacı 3 boyutlu modelleriniz için materyal oluşturmaktır.

Oluşturduğunuz modelleri oyun motorlarında kullanabiliyorsunuz ve Unity üzerinden bahsetmem gerekir ise HDRP ile oldukça uyumlu çalışıyor ve çok güzel görüntüler elde edebiliyorsunuz.

Node bazlı çalışan bir sistem olduğu için de oldukça rahat bir şekilde öğrenebiliyorsunuz ve kullanımının çok pratik olduğunu söyleyebilirim.

Not : Tileable, Türkçeye döşenebilir olarak geçiyor ama ben tekrar edebilir olarak çevirmeyi tercih ediyorum.

Substance Ne İşe Yarar ?

Substance bir çok işe yarıyor diyebilirim, 3 boyutlu modelleri stilize etmekten tutun da düşük poligon sayısına sahip (Low Poly) modelleri sanki yüksek poligon sayısına (High Poly) sahipmiş gibi göstermek gibi bir çok işe yarıyor. Ayrıca hiç bir derinliği olmayan objelere derinlik verebiliyorsunuz.

Oyunlarda zemin tasarımlarında ben bu programı özellikle kullanmayı düşünüyorum çünkü çok güzel stilistik zeminler tasarlanabiliyor ve oldukça fazla eğitimi de bulunuyor internet üzerinde.

Ayrıca Substance Designer ile materyal oluşturmanın haricinde modellerinizde kullanabilmeniz için maplar* da oluşturabiliyorsunuz.

*Map dan kastım aslında doku haritalarıdır. (Normal Map, Height Map, Vb...)

Bu arada söylemesem olmaz neredeyse sadece Substance Designer kullanarak Civilization V gibi bir oyunun tasarımlarını yapabilirsiniz diyebilirim.

Substance Designer Material


Substance Designer İle Yapılanlar

Substance Designer ile yapılabilecekleri aslında çok fazla açıklayamadığımı düşünüyorum ve bu yüzden Substance Designer ile yapılan bir proje veya materyali sizler ile paylaşmak istiyorum.

Aslında bu program ile yapabilecekleriniz teknik bilginiz ve hayal gücünüz ile doğru orantılıdır demek istiyor ve örnekleri buraya bırakıyorum.




Substance Designer İndirme Bağlantıları

Substance Designer Adobe tarafından yayınlanan ücretli bir yazılımdır ve aylık, senelik olarak satışları olduğu gibi Steam üzerinden sürüm sürüm de satışları bulunmaktadır bu yüzden ben sadece bağlantı adreslerini paylaşacak ve fiyatı için herhangi bir bilgilendirme yapmayacağım..

Steam -> Substance Designer 2021 (Sürüm odaklı satın alma)
Substance 3D -> Substance Designer (Aylık veya yıllık abonelik sistemi)

Yaptığım araştırmaya göre Steam sürümünü satın aldığınız zaman sadece 1 sene boyunca sadece aldığınız sürüme gelen güncellemeleri alabiliyorsunuz ve sonraki sene çıkan yeni sürümü almanız gerekiyor. (2020, 2021 ve 2020 gibi sürümleri satın alıyorsunuz.)

Kendi sitesi üzerinden aylık veya yıllık abonelik ile aldığınız zaman çıkan bütün güncellemeleri alıyorsunuz ve bir sonraki sene yeni sürümü çıktığı zaman direkt olarak indirebiliyorsunuz aboneliğinizin haricinde yeniden ücret ödemeniz gerekmiyor.

Öğrenciler ve öğretim görevlileri için ücretsiz olarak kullanım hakkı da bulunuyor, öğrenciler 1 sene boyunca ücretsiz olarak kullanabiliyor öğretmenler ve öğretim görevlileri ise ömür boyu ücretsiz olarak eğitim lisansı altında kullanabiliyor.

Yukarıdaki bağlantıdan eğitim lisansı alabilirsiniz.