Unity Bolt Nedir ?

Unity Bolt Nedir ?

Bolt Nedir ?

Bolt ilk olarak bir Unity geliştiricisi tarafından geliştirilmiş ve Unity de Node sistemi kullanarak kod yazmadan oyunun yapabilmemizi sağlayan bir eklentidir. Daha sonrasında Bolt Unity tarafından kendi bünyesi altına ekleniyor ve hala Unity ile kod yazmadan oyunlar yapabilmemizi sağlayan bir eklentidir.

Node sistemi görsel olarak, birimleri birbirine bağlayarak sonuca ulaşmamızı sağlayan sistemdir.

Yazılım öğrencilerinin yazılıma ilk girdikleri zamanlarda flowchart veya Türkçesi ile akış şeması görürler, bu gördükleri akış şeması ile oyunlar yapabilmenizi sağlayan eklenti ise Unity de Bolt ismi altında geliştirilmiş.

Bolt bize kod ile yapılan işlemleri daha hızlı yapabilmeyi vaat eden bir eklenti, aynı zamanda hiç yazılım bilmeyen kişilerin de oyunlar yapabilmesini vaat ediyor. Tabi konuda ne kadar başarılıdır bunu bilemem ama şimdiye kadar geliştirilen hiçbir profesyonel oyunda kullanılmadığını biliyorum. 


Flowchart


Benim Bolt hakkında fikirlerimi soracak olursanız kodlamaya yeni başlayan için oldukça faydalı olacağını ve kodlama mantığını aslında yeni başlayanlara kavratabilecek bir eklenti olduğunu söyleyebilirim.

Profesyonel olarak yapılacak oyunlarda kullanılması belki haricen kurduğumuz bir eklenti olduğu için oyunu ağırlaştırabilir ve optimizasyon sorunlarını beraberinde getirebilir. 
Tabi bu ağırlaştırma oyun dosya boyutunu vb.. arttırma durumunun haricinde kodda düzenleme yapmak gibi alanlarda aslında görsel bir programlama yaptığın için iş yükünü oldukça azalttığını söyleyebilirim.

Buna örnek vermem gerekirse şöyle ki algoritmada herhangi bir hata olduğu zaman burada değişken isimleri farklı olmadığı ve tamamen görsel olduğu için bu görsel dile bakan herhangi birisi de sizin algoritmanızı çok rahat bir şekilde kavrayabilir ve dışarıdan size normal kod ile yazılmış bir scripte göre daha hızlı bir şekilde veya daha doğru bir şekilde çözümler buldurtabilir.

Buna ek olarak kodda oluşturduğunuz algoritmaya göre burada algoritmaları burada daha hızlı yakalayabilir ve yaptığınız hataları daha hızlı fark edebiliyorsunuz.
Neyse yazıyı daha fazla uzatmadan Unity tarafından hazırlanmış Bolt tanıtım videosunu buraya bırakıyorum ve yazımı burada sonlandırıyorum.


Bolt eklentisini Unity de kullanmak için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilir ve projenize Bolt eklentisini ekleyebilirsiniz.