CHANGE: A Homeless Survival Experience - İnceleme

CHANGE: A Homeless Survival Experience

CHANGE: A Homeless Survival Experience

    Sokaklarda yaşama mücadelesi veren toplamda 100 milyon insan olduğu tahmin edilmekte. Bu sayı çok üzücü ancak hangimiz onları her gördüğünde yardım ediyor veya elinden tutuyor onları hayata bağlamak için. CHANGE: A Homeless Survival Experience tam da bu konuyu işliyor. Oynarken derinden etkileniyor ve sokaklarda hayatta kalmanın ne kadar zor olduğunu her saniyesinde daha iyi anlamaya başlıyorsunuz ve evsizlere karşı bakış açınız değişiyor. Sokaklardaki çoğu insan için görünmez olan bu insanların hayatı nasıl geçiyor incelemeye başlayalım.

CHANGE: A Homeless Survival Experience

    Genel bilgileri vererek başlamak istiyorum sonrasında kendi düşüncelerimi ve oynarken başınıza gelebilecek olaylardan bahsetmek istiyorum. Oyunda oynayabileceğiniz beş ayrı hikaye var ama hikaye demektense kişilik diyebiliriz. Her biri kendi arka plan hikayelerine ve hastalıklara sahip. Bunlar; addict (bağımlı), veteran (emekli asker), poverty (yoksul), mental illness (zihinsel hastalık), abandoned (terk edilmiş). 100'lerce farklı yaşanabilecek gece olayları var ve bunlar o zamana kadar ki kararlarınıza göre geliyor ve gidişatı değiştirebiliyor. 150'den fazla hastalık ve özellik mevcut. Bunları da oynayışınıza göre kazanabiliyorsunuz.


CHANGE: A Homeless Survival Experience

    Delve Interactive oyunun hem yapımcısı hem yayıncısı olarak oyundan elde edecekleri kazancın %20'sini evsizlik sorununa odaklanan hayır kurumlarına bağışlayacaklarını söylemektedir. Aynı zamanda oyun için yaptıkları araştırma ve çalışmanın neredeyse beş yıl sürdüğünü de belirtmek istiyorum. Geliştiriciler evsizleri ve hayatta kalma mücadeleleri hakkında sıkı bir araştırma yaptıktan sonra bu oyunu çıkartmışlar. Araştırma sürecinde eski evsizlerle ve hali hazırda evsiz olan insanlarla iletişime geçerek süreci ilerlettiklerini söylüyorlar yani bu oyunda yaşayacağınız deneyimler gerçekten sokağa düşerseniz yaşayacağınız deneyime yakın tecrübeler yaşatacağına emin olabilirsiniz.

     Oyundaki tek amacınız bir iş sahibi olmak ve ev kiralamak ancak bu düşündüğünüz kadar kolay olmuyor. Her şeye sıfırdan başlamanız gerekiyor. Kendi kendinizi kütüphaneye gidip eğitmelisiniz ki işe girebilesiniz ama günlük işlere gidip de para kazanabiliyorsunuz. Günlük işler çok fazla zamanınızı alıyor ve bazen paranızı vermeyebiliyorlar. Açlığınızı ve mutluluğunuzu sürekli yüksek tutmanız gerekiyor yoksa mutluluğunuz azalmaya başlıyor ve mutluluğunuz bittiğinde sizin için bu hayata tutunma serüveni de bitiyor. Açlık için ise ya çöp kutularına bakmanız gerekiyor ama çöpten yiyeceğiniz yemekler sizi hasta edebilir o yüzden çok zorda kalmadıkça yemeyin. Hasta olursanız da açlığınız daha hızlı düşmeye başlıyor ya da varsa paranız yemek satın alıyorsunuz veya çalabiliyorsunuz. Bir de hijyen olayı var bu da mutluluğunuzu etkiliyor. Aynı zamanda çok fazla kirlenirseniz maksimum hijyeniniz yarı yarıya düşüyor geri kazanmak için çamaşırhaneye gidip kıyafetlerinizi yıkatmalısınız.


CHANGE: A Homeless Survival Experience

    Gelelim nasıl para kazanıyoruz? Öncelikle daha önce de dediğim gibi günlük işler ve kendinizi eğitip işe girebiliyorsunuz ama para kazanmanın daha bir çok yolu var ve bunlar; dilenerek para kazanabilirsiniz, (para vermeyip size laf edebilirler o zaman da mutluluğunuz azalır), karton ve şişe toplayıp geri dönüştürme noktalarına vererek para kazanabilirsiniz, gitar çalarak para kazanabilirsiniz (benim en sevdiğim bu). Hatırladıklarım bunlar eğer daha fazla varsa yorumlara yazabilirsiniz. Bu arada siz ne yaparsanız onunla ilgili özellikler kazanabiliyorsunuz. Mesela dilenirseniz dilenmekle ilgili özellikler kazanırsınız, gitar çalarsanız gitarla ilgili özellikler kazanırsınız.

    Gece yaşanan olaylar bazen sizi mutsuz edecek bazen mutlu hatta eşyalarınız çalınabilecek veya eşya kazanabileceksiniz. Sokaklarda yatarken dövülebilirsiniz ama kim bilir belki bir köpekle arkadaş olursunuz. Bitmek bilmeyen sokaklarda yürürken sizin gibi evsizlerle karşılaşacaksınız kimisi dileniyor olacak kimisi size uyuşturucu satmak istiyor olacak. Siz ise başka hastalıklar veya bağımlılıklardan uzak kalmaya çalışarak acımasız sokaklarda hayatta kalmak için mücadele vereceksiniz.

    Oyunu çok başarılı buldum hem de her açıdan. Grafikleri, müzikleri, verdiği hissiyat ve anlattığı hayatlar. Kesinlikle denemiz gerekiyor hatta oyunu biterseniz bile yeniden oynamak isteyeceğinize eminim çünkü tek bir sonu da olsa önemli olan oraya nasıl ulaştığınız. Farklı farklı yollar izleyebileceğiniz için tekrar oynanabilirlik açısından da gayet tatmin edici bir yapım olmuş. 


CHANGE: A Homeless Survival Experience


Özellikler

  • Tek Oyunculu
  • Steam Başarımları

Minimum Sistem Gereksinimleri

  • İşletim Sistemi: Windows 7
  • İşlemci: 2.3 Ghz
  • Bellek: 1 GB RAM
  • Ekran Kartı: 256 MB Grafik Kartı
  • Depolama: 100 MB Kullanılabilir Alan

Trailer