Erasmus Nedir?

Erasmus

Erasmus

    Yurtdışına gidip farklı kültürler tanıyarak orada eğitim almak isteyen öğrencilerin en çok talep gösterdiği program olan Erasmus, 1980'li yıllardan beri gerçekleştirilen ve Avrupa Birliği aracılığıyla yapılan öğrenci değişim programıdır. İsim babası olan Desiderius Erasmus Rönesans'ın en önemli ustalarından birisidir, ilahiyatçı ve klasik edebiyat araştırmacısıdır. 

    Çoğu insan bu programa sadece lisans öğrencilerinin katılabileceği gibi yanlış bir düşünceye sahiptir ancak lisans, master, doktora ve öğretim görevlileri için de projeleri vardır. Hatta sadece eğitim değil staj imkanı da vardır. Onlarca ülke ve binlerce üniversite kurumu bu programa dahildir. Amaç ise; Avrupa Birliği ülkeleri ve aday ülkelerin üniversite kurumlarının birlikte çalışmaya teşvik etmek, eğitimin geliştirilmesine katkı sağlamak, öğrencilerin yurtdışı deneyimi yaşamalarını sağlamak amaçlarını taşımaktadır. 

    Erasmus programına katılmak isteyen kişilerin başvurabilmeleri için bazı koşullar vardır. Üniversite eğitimin ilk bir yılını tamamlamış olmalı, not ortalaması belli bir seviyenin üzerinde olmalı. bu seviye genel olarak 4 üzerinden 2.5 veya 3 dür. Yabancı dil yeterlilik sınavlarından yeterli puan alınmalı (70-75), programa dahil bir bölüme başvurmuş olmalı.

    Faydaları ise Erasmusa giden öğrencinin orada neler yaptığına göre değişiklik gösterse bile genel olarak şunlar sıralanabilir. Belli bir süre içerisinde başka bir ülkedeki hayatın nasıl yaşandığını deneyimleyebilir. Yeni insanlarla tanışarak farklı kültürler tanıyabilir, dünyaya bakış açısı değişir ve gelişir. Kısacası CVinize ekleyeceğiniz güzel bir ayrıcalık olmasının yanı sıra geri kalan çoğu faydası kültürel ve sosyal açıdandır.

Erasmus programına katılabilecek ülkeler program ülkeleri ve partner ülkeler olarak iki gruba ayrılmıştır. Bunlar;

Program Ülkeleri

AB Ülkeleri: Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, Birleşik Krallık.

AB Dışı Ülkeler: Kuzey Makedonya, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, Sırbistan, Türkiye. 


Partner Ülkeler

Batı Balkan Ülkeleri (Bölge 1): Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ.

Doğu Ortaklığı Ülkeleri (Bölge 2): Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna (Uluslararası hukuk tarafından tanınan bölge).

Güney Akdeniz Ülkeleri (Bölge 3): Cezayir, Mısır İsrail Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye, Tunus.

Rusya Federasyonu (Bölge 4): Uluslararası hukuk tarafından tanınan Rusya toprakları.