Hiperbasit (Hyper Casual) Oyun Nedir?

Hiperbasit (Hyper Casual) Oyun Nedir?
 

Hiperbasit oyunlar daha bilindik adıyla "Hyper Casual" oyunlar, özellikle mobil oyun sektöründe oyun üreticilerinin oynanması çok basit olan oyunlar için verdiği isimdir.

Gelin bu oyun türüne biraz daha detaylı bir şekilde bakalım.

Hyper Casual oyun nedir?

Oynaması oldukça basit olan en fazla 2 veya 3 mekanik ile oynanabilen oyunlardır, bu oyunlar otobüste, dolmuşta, arabada ve hatta tuvalette dahi oynayabileceğiniz basitlikte ve kullanıcıyı çok da yormayan oyunlardır.

Anlaması çok basit olan oldukça sade ara yüzler ile geliştirilmiş ve 3 yaşındaki çocuğun bile öğretici bir bölüm oynamadan oynayabilecekleri, kavrayabileceği kadar sadedir.

Bu oyunlar oyuncuların anlık vakit harcayabilecekleri veya bir bilgisayar oyununun yükleme ekranında can sıkıntısını gidermek için oynayabilecekleri basitlikteki oyunlardır ve genel olarak baktığımız zaman bu oyunlar sonsuz yapıdadır. Yani oyuncu o bölümü yanana kadar oynamaya devam eder ve asla bölüm bitmez.

Bu sonsuz oyun mekaniği oyuncuya bağımlılık yaptırmayı amaçlar ve bunu oynadıkça daha yüksek puan, farklı bir harita görünümü veya daha zorlu bir tasarım ile gerçekleştirir.

Hyper Casual oyunlarda oyuncunun amacı en yüksek puana ulaşmak, arkadaşlarını geçmek gibi aksiyonlardır.

Hyper Casual oyunlar genel olarak ücretsizdirler ve çok iyi bir oyun içi ekonomi sistemi bulunmaz oldukça basit bir ekonomi sistemi bulunur ve bu da oyuncuyu gerçek para ile eşya almaya itmez bu yüzden bu tarz oyunların gelir kapısı tamamen reklamlardır.

Bu reklamlara bakacak olursak;

  • Banner Reklam : Ekranın en üstünde, altında bulunan sabit reklamlardır.
  • Tam Ekran Reklam (Geçiş Reklamı) : Oyunda yandığınızda çıkan reklamlardır.
  • Ödüllü Reklam : Oyunda yandığınızda kaldığınız yerden devam etmek istediğinizde veya size izlemeniz karşılığında bir bonus veren reklamlardır.


Hyper Casual Oyunların Tarihçesi

Evet, gelelim bu oyunların o uçsuz bucaksız ve derin tarihçesine (Kesinlikle şaka yapıyorum.). Öncelikle kesinlikle bu oyunların öyle düşündüğünüz gibi çok derin bir tarihi bulunmuyor ve oldukça yakına dayanıyor.

Hyper Casual oyunlar mobil cihazların piyasaya girmesi ve popülerleşmesi sonucu ortaya çıkmış oyunlardır, tam olarak ortaya ne zaman çıktıklarını bilmesemde 2017 civarında büyük bir ivme kazanıyor. 

Hyper Casual oyunlar 1970li yılların tasarım ve oynanıştan yoksun oyunlarını oldukça andırıyor. (Pong buna iyi bir örnek olabilir.)
Hyper Casual oyunlar çok büyük kitlelere ulaşmaya ve çok büyük miktarda paralar kazandırmayı başarmış bir oyun türüdür. Oyun içi hiçbir satış sistemi olmadan yapımcısına en çok parayı kazandırmış Hyper Casual oyun 50 milyon gibi bir indirme sayısına ulaşmış ve günlük 50.000 $ gibi bir para kazandırmayı başarmış Flappy Bird oyunudur. (Flappy Bird demişken bir ara o oyun ile ilgili de yazı yazayım.)

2016 Yılında bilgisayar oyunları üreten Ubisoft (Assassin's Creed ile tanırız genel olarak kendisini.), Ketchapp isimli Hyper Casual oyun şirketini satın almıştır.
2017 yılında ise Goldman Sachs, Voodoo (Helix Jump ile tanırsınız büyük ihtimal.) ya 200 milyon dolarlık yatırım yapmış.

Anlayacağımız o ki bu işte para var.

Bir Kaç Hyper Casual Oyun Videosu







Kaynakça:
Bu sayfada yer alan bilgileri buradan ve kendi tecrübelerim ile pekiştirip oluşturdum.