MMORPG Nedir?


MMORPG

MMORPG (Massively multiplayer online role playing game) ya da Türkçesini söylemek gerekirse devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyun. İsminden de anlaşılabileceği üzere çok büyük bir oyun evrenine ya da yine çok büyük bir haritaya sahip, İnternet aracılığı ile sayıca hayli fazla insanın birlikte oynadığı rol yapma oyunlarıdır.

Oyuncuların çoğu hayatının bir döneminde bu türden oyunlar oynamıştır hatta çoğu kişi bu türdeki oyunları oynamak için günün çok büyük bir kısmını ayırdığı için ilişkileri bitmiş, dersleri kötüleşmiştir. Kim bilir şuan bunu okuyan sen de öyle olabilirsin. Yine de bu tür oyunlarda edinilen arkadaşlıklar da baya sıkı olabiliyor.

MMORPG'lerde öncelikle bir karakter yaratıyorsunuz. Irkınızı, şeklinizi, cinsiyetinizi, güçlerinizi seçip o oyunun evrenine giriş yapıyorsunuz. Hikayeler ve karakter çeşitlerinde değişiklikler ve farklılıklar olması dışında çoğu aynı tarzda bir oynanışa sahiptir. En düşük seviyeden başlayıp en yüksek seviyeye çıkarken hikayeye göre ilerleyip görevleri yapıp yarattığınız karakteri güçlendiriyorsunuz. Böyle bir zorunluluk yok tabi ki kimi insanlarda sadece mmorpg oyunlarının evrenlerine girip gezip dolaşmak istiyor. Böyle oynamak istemelerinin sebebi ise çok fazla zaman ayırmak istememeleri veya mmorpg oyunlarının sadece haritalarını ve manzaralarını sevmeleri. Haklılarda öyle güzel tasarlıyorlar ki oyundan çıkasınız gelmiyor veya bir sonraki haritaya gidip orada da dolaşmak istiyorsunuz.



Mmorpg oyunlarını bazı ülke ve kültürlerde daha çok oynanıyor. Şirketler mmorpg oyunlarından üzerlerine para aktığını fark ettiklerinde bu türde oyunları daha çok yapmaya başladılar. Oyun içi ufak ekstralar, özellikler veya aksesuarlar satarak milyon dolarlar kazanabiliyorlar. Farklı cihazlarda farklı cinslerde binlerce aktif mmorpg oyunu bulabilirsiniz. Hikayeleri, görünüşleri ve oynanış tarzı dışında genel yapısı birbirine çok yakın olan bu oyunlardan hangisini oynamak istediğinizi ufak araştırmalar yaparak seçebilirsiniz. Mesela anime çizimlerine sahip NosTale var. Daha karanlık bir temaya ve gerçekçi çizimlere sahip Neverwinter var. Sandbox tarza sahip Albion Online var. Milyonlarca oyuncunun hala oynadığı, güncellemeler alarak büyüyen ve bolca içeriği olan World of Warcraft var. Çoğu kişinin ilk oynadığı mmorpg olan Ultima Online var, kendisi 1997 çıkışlı bir oyun. Bunlar dışında Türkiye de en çok bilinenler Knight Online, Metin2'dır.