Podcast Nedir?

Podcast Nedir?

Podcast Nedir?

Podcasting, genellikle dizi ve seri halindeki medya ürünlerinin internet üzerinden bildirim (feed) yolu ile internete erişimi olan cihazlara indirilebilecek şekilde yayımlanmasıdır. Podcast ise bu şekilde indirilmiş dosyalara denir.

 Podcast 2000'li yıllarda "iPod" sözcüğünden "pod" ve "brodcast" kelimeleri birleştirilip karılarak elde edilmiştir. "Pod" küçük kapsül anlamına, "Brodcast" ise yayın anlamına gelmiştir.

Podcastlar ilk olarak iPod için geliştirilmiş olmakla birlikte günümüzde iPod u aşmış ve bir çok popüler uygulama ile hayatımızın bir parçası olmuştur diyebilirim. (iPod u olmayan yazarın Spotify üzerinden podcast dinlemesi..)

Podcast sisteminin internetten indirilen herhangi bir ses ya da video kaydını indirmekten tek farkı bildirim yani feed kullanılarak indirilmesidir, böylelikle yeni bir bölüm çıktığı zaman otomatik olarak indirilir ve dinleyici / izleyici bölümleri kaçırmadan takip edebilir.

Kullanım Alanları

Podcastların genel amacı eğlence amacı ile olsa da günümüzde iş ve eğitim amacı ile de kullanılmaya başlanmış ve bu amaçlar ile kullanımları da gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır.

Neden Podcast ?

  1. Herhangi bir zamanda izleyebiliyor ve dinleyebiliyorsunuz, internet bağlantısı olduğu zaman güncellendikleri ve indirildikleri için ileride internetiniz olmasa bile izleyebilir veya dinleyebilirsiniz.
  2. Tekrar tekrar istediğiniz kadar izleyebilir veya dinleyebiliyor olmanız
  3. Otomatik olarak güncellendiği için yani abonelik sistemi olduğu için yeni bölümleri kaçırmaz ve kolayca erişirsiniz.
  4. İnternete bağlı olan herhangi bir cihaz ile kolayca podcast paylaşabilir veya ondan podcast alabilirsiniz.

Öneri Podcast Yayını


Fularsız Entellik


Çok fazla Podcast dinleyen biri değilim açıkçası ancak size önerebileceğim podcast yayını "Fularsız Entellik" olacaktır.

Buraya tıklayıp Fularsız Entellik resmi internet sitesine gidebilirsiniz.