Reddit Nedir?

Reddit

REDDİT

    İnternet'in kapak sayfası sloganını kullanan ve cidden internetin kapak sayfası olan bir site. Kuruluş tarihi 23 Haziran 2005'dir ve halen aktif bir şekilde kullanılmaya devam edilmektedir. 2018 verilerine göre üye sayısı 330 milyon olduğu söylenmektedir. Günümüzde ise tahminimce 500+ milyon kullanıcısı olduğunu düşünmekteyim. Günlük kullanıcı sayısı 52+ milyon olduğu söylenen siteye milyarlarca insanın ziyaret ettiğini söyleyebiliriz. Peki nedir bu reddit? ne iş için kullanılır? 

    Reddit, içinde her şeye rastlayabileceğiniz bir site olmasının yanı sıra genellikle bir tartışma sitesi olarak bilinmektedir. Kullanıcılar bir şey hakkında fikirlerini belirttikleri yazı, fotoğraf ve video tarzında içerikler oluşturmakta ve diğer kullanıcılar da o gönderiyi oylayabilmekte (Yüksek oy alan gönderiler daha yukarıda görüntülenir) veya kendi yorumlarını yazabilmektedir. İlla ki bir fikir belirtmesi mi gerekiyor derseniz, hayır gerekmiyor. Reddit'te dolaşırken bir gönderi gördüğünüzde bu neden burada diyemiyorsunuz çünkü öyle bir ortama sahip, çünkü orası reddit ve denildiği gibi orası internetin kapak sayfası. Bir şeyi internette aradınız ve bulamadınız mı? Kesin Reddit'te vardır yoksa da olacaktır. 

    Gönderiler yine kullanıcılar tarafından oluşturulmuş alt gruplarda paylaşılır, bunu konu başlığı gibi düşünürseniz daha çabuk kavrarsınız. Bu alt gruplara subreddit denmekte. Subredditler "r/" ile başlar (Kullanıcı isimleri ise "u/" ile başlamaktadır). Konu başlıkları bin bir çeşitte olabilmekte, örnek vermek gerekirse; oyun, müzik, araba, film... gibi. Alt gruplarda paylaşım yaptınız ya da yorumlar bıraktınız insanlar da sizin yazdıklarınızı oylayarak "karma" puanı kazanmanızı veya kaybetmenize neden olabilirler. Subredditi açan kişi oranın sahibidir ve istediğini moderatör yapabilir. Bunlar istenmeyen gönderileri, yorumları silebilir hatta kişiyi bu subredditten engelleyebilir. Ayrıca Reddit'in kendisine ait kuralları ve adminleri de vardır. Onlarda subreddit moderatörünün yetkilerine sahip olmakla birlikte kişiyi bütün reddit'ten uzaklaştırabilir veya subredditleri silebilir.

    Reddit %80'lik bir çoğunlukla İngilizce kullanılmaktadır. Ancak başka dillerde de paylaşımlar bulunmaktadır. Son 1 yıllık zamanda Türkiye'deki kullanımı oldukça artmış olmakla birlikte insanlarımız çoğu oraya ayak uydurmakta hiç de zorlanmadıklarını düşünmekteyim. İnternetteki çoğu tartışmanın ve çoğu paylaşımın ilk yapıldığı yer olan Reddit'in güzel bir yanı ise binlerce insan ile birlikte bir konu hakkında fikir alışverişini daha hızlı gerçekleştirebilecek oluşunuz veya insanlarla toplaşıp mizah yapabilirsiniz veya gerçek bilgiler paylaşarak insanları bilgilendirebilirsiniz. 

    Reddit'in kuralları ise o kadar normal ve doğal ki bunları kural olarak yazılıyor olması bile gereksiz geliyor ancak cidden gerekiyor, bu dünyada çeşit çeşit insan var ve kimse sizin düşündüğünüz gibi düşünmüyor. Reddit'in kurallarını okumaya gitmek için buraya tıklamanız yeterli. En sevdiğim ve insanların en çok yapmayı unuttuğu kuralı en başta bulunan. "İnsanı hatırla. Çevrimiçi iletişim kurarken tek gördüğünüz bir bilgisayar ekranıdır. Biriyle konuşurken kendinize "Bunu o kişinin yüzüne söyleyebilir miyim?" diye sormalısınız." Bu her platformda ve teknoloji nasıl bir evrim geçirirse geçirsin Reddit'in değil aslında tüm internetin kuralı olmalıdır. Siz sadece ekrandaki yazıları okumuyorsunuz, siz başka bir ekranın karşısında kendi duygularını, kendi sorunlarını paylaşan insanla iletişim kuruyorsunuz. O yüzden dün bugün yarın internette dolaşırken ve yorumlar yazarken kibar olun.