MacBook Pro 16-inch 2019 i9 İnceleme
MacBook Pro 16-inch 2019 i9 İnceleme
Hepinize merhaba arkadaşlar bu gün elime geçen bir cihazı elimden geldiğince incelemeye çalışacağım, benim için olumlu, olumsuz yönlerinden bahsedeceğim ve donanımı hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Hadi yazımıza başlayalım, iyi okumalar.
Uzun zaman Windows bir bilgisayar kullandıktan sonra Mac kısmına geçmeyi oldukça istiyordum. Oyun gelişticisi olarak bir sürü tasarım programı ve yanı sıra bir çok yazılım aracı kullanıyoruz ve biraz eski olmasından dolayı kullandığım Windows bilgisayar benim için yeterli olmamaya başlamıştı.
Programsal Açıdan İnceleme
Benim için en önemli noktalardan birisi kullandığım programların stabil olarak çalışabilmesiydi ki Mac OS bu konuda oldukça başarılı diyebilirim.
Gün içinde en çok kullandığım programları sıralamam gerekir ise;
- Unity
- Blender
- Visual Studio & Visual Studio Code
- Adobe Photoshop
- Adobe Illustrator
- Adobe XD
- Adobe After Effect
bunların yanı sıra Arduino IDE ve Processing de hobi olarak kullandığım programlar.
Şimdi bu programlar üzerinden biraz fikirlerimi paylaşmak isterim.
Windows kullanırken Unity benim için ara sıra kabus gibi zamanlar yaşatabiliyordu, proje üzerinde denemeler yaparken birden programın yanıt vermemesi, uzun sürede açılması gibi bir sürü problem yaşıyordum ki Unity MacBook ile oldukça verimli çalışıyor ve açılma süresi oldukça kısaldığını söyleyebilirim, Çökme gibi durumlar arada bir gene başıma geliyor. Zaten bu çökmeler cihazlardan ziyade benim yaptığım yazılımsal, kodsal hatalar.
Ancak şunu çok rahat bir şekilde söyleyebilirim ki oyunu çıktı alma kısmında kesinlikle Mac çok daha hızlı.
Blender kısmında render süresi Mac için çok iyi olmasına rağmen klavye yapısından dolayı açıkcası Windows bir bilgisayar benim için bu kıyaslamayı kazanacaktır. Kısa yol tuşlarına alışmam oldukça zaman aldı ve bazı tuşların arasına giren Mac kısayolları ve sağ tarafta numeric tuşların olmamasından dolayı bakış açısı ayarlamak normal bir Windows bilgisayara göre Mac de daha zor oluyor.
Visual Studio ve VS Code bu ikisi için aslında büyük kodların açılma süresinde oldukça hızlı olduğunu söyleyebilirim. Özellikle Visual Studio, Windows tarafından çıkartılmasına rağmen Windows cihazlarda açılma süresi bana göre çok uzun sürüyor, yeni bir proje oluşturmak oldukça vakit alıyor diyebilirim ancak Mac kısmında kesinlikle böyle bir sorun ile karşılaşmadım.
Adobe programları Mac ile çok stabil çalıştığını söyleyebilirim, ancak Photoshop , XD ve Illustrator için bence çok da büyük bir fark göstermiyor ancak farkı After Effect kısmında Render alma konusunda görebiliyoruz.
Programsal açıdan aslında incelemeyi burada bitirmek istiyor ve incelemenin kalan kısmında biraz da donanımı hakkında bilgi vermek istiyorum.
Oyun Performansı
Oyun tasarım bölümünde okuduğum ve aynı zamanda kendim de oyunlar yapıp paylaştığım için aslında ara ara çok fazla oyun oynamam gerekiyor (hayır kendi yaptığım oyunları değil), Yeni oyunlar oynayıp yeni mekaniklerin veya var olan mekaniklerin nasıl işlendiğini görmem gerekiyor ancak Mac kesinlikle bir oyun bilgisayarı olmadığını oyun konusunda çok bariz bir şekilde gösteriyor.
Steam üzerinden bir çok oyuna erişebiliyorsunuz ancak bu oyunları çok performanslı bir şekilde oynayamıyorsunuz. League of Legends oyununda ortalama olarak 200 - 500 arası bir FPS alabiliyorsunuz ancak normal bir windows bilgisayara göre çok daha fazla ısınıyor.
Normalde herhangi bir görsel işleme programı ile render almanız durumunda bu kadar ısınmamasına rağmen oyunlarda kesinlikle olması gerekenden fazla ısınıyor.
Bu yüzden eğer oyun oynamayı seven birisi iseniz kesinlikle Mac kısmı pek de size göre değil.
Donanım Bilgisi
Cihaz donanım olarak oldukça dolu diyebilirim, kaba taslak özelliklerini listelemem gerekir ise;
- 16Gb Ram
- 1 TB SSD
- i9 Intel İşlemci
- AMD Radeon Pro 5500M
- Touchbar
- Parmak izi okuma
- 4 Adet Thuderbolt
- Retine 4k Ekran
- 100 Watt hızlı şarj
- 4.8 Ghz
Donanım ve tasarım açısından oldukça hoşuma gittiğini söyleyebilirim cihazın, elime geçtiğinden bu yana 3 aya yakın bir süre geçmesine rağmen donanım açısından beni şimdiye kadar üzmedi.
16 Gb GDDR6 Ram sayesinde herhangi bir Video edit programı kesinlikle çok iyi çalışıyor, Touchbar ile herhangi bir programı kullanırken çalan şarkıyı değiştirebiliyor veya kullandığınız programın Touchbar desteği bulunuyor ise programda bir çok işlemi daha rahat bir şekilde yapabiliyorsunuz.
Yazı yazarken touchbar kısmında çıkan kelime önerileri ile yazım yanlışlarınızı hızlı bir şekilde düzenleyebiliyor, hatta isterseniz touchbar için indireceğiniz uygulamalar ile orada küçüklüğümüzde beslediğimiz sanal bebek benzeri bir bebek - karakter bile yetiştirebiliyorsunuz.
Parmak izi okuma özelliği cihazda en sevdiğim özelliklerden birisi, cihazı açarken veya internet sitesi hesabınıza giriş yaparken bu özellikten faydalanıp şifreler ile uğraşmadan direkt olarak hızlı bir şekilde giriş yapabiliyorsunuz.
Şarj konusunda ortalama 4 saat içerisinde tam şarj oluyor ve çok rahat bir şekilde 20 saatlik bir kullanımda şarjı anca bitiyor.
Thunderbolt portları aslında çok iyi olan ama benim için biraz ilk aldığım zamanlarda sıkıntı yaratan bir durum oldu diyebilirim. Oldukça hızlı veri aktarımı sağlayabilmelerine rağmen evdeki her cihazım USB portuna uygun olduğundan ötürü 1 hafta boyunca Thunderbolt dönüştürücüsü gelmesini bekledim.
Bu arada donanımsal olarak beni en etkileyen kısmı kesinlikle Touchpad kısmı olduğunu söyleyebilirim. Herhangi bir Windows bilgisayarda Touchpad ile bir şey yapmak neredeyse imkansız diyebilirim, kullanması oldukça zordur. Ancak Apple kesinlikle bu soruna bir çözüm bulmuş ki hani laptop elime geçtiği günden bu yana neredeyse 3D modelleme programları ve Unity dışında kesinlikle fare kullanmıyorum.
Yorum Gönder