2FA Nedir? İki Faktörlü Kimlik Doğrulaması Nedir?

2FA

2FA Nedir? İki Faktörlü Kimlik Doğrulaması Nedir?

2FA yani iki adımlı / faktörlü kimlik doğrulaması herhangi bir uygulamada, internet sitesinde hesabınıza girmek istediğiniz zaman kullanıcı adı ve parolaya ek olarak 2. bir yöntem ile hesaba girişinizi onaylamanızı gerektiren bir güvenlik adımıdır.

Genel olarak 2FA da SMS, E-posta veya bunun için özel olarak geliştirilen özel uygulamalara gelen şifreyi sisteme girerek ya da bağlantıdan onay vererek hesabınıza giriş yapmanız sağlanır.

Bu dijital çözümlere ek olarak geliştirilmiş özel şifre / imza anahtarları ile de 2FA koruma tipleri de bulunmaktadır.

2FA ya örnek vermemi isterseniz Google hesabınıza herhangi bir yerden girmek istediğiniz zaman cihazınıza gelen onay kutusu eğer ki onay kutusu gelmiyor ise cihazınıza gelen ve içerisinde "G-XXXX" yazı içeren SMS gündelik hayatta Google hesabınıza girmek için kullandığınız 2FA ya örnektir.

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Neden Kullanmalıyız?

İki faktörlü kimlik doğrulamayı hesaplarınızın güvenliğini sağlamak için mutlaka kullanmalısınız. Cihazınızda virüs olabilir ve bu virüsler şifrelerinizi ele geçirebilir, bu gibi durumlarda eğer iki adımlı doğrulama kullanmıyorsanız hesabınıza çok rahat bir şekilde erişilebilir. 

Ancak hesabınızda 2 adımlı doğrulama açık ise erişmeleri çok daha zor olacaktır.

Kalabalık bir ortamda herhangi bir hesabınıza giriş yaparken yanınızda bulunan birisi şifrenizi görebilir ve aklında tutabilir, tabi ki çok düşük bir ihtimal olduğunu bende biliyorum ancak böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığınız zaman hesabınıza bu kişi çok rahat bir şekilde erişebilir ancak iki adımlı kimlik doğrulama kullanan bir hesapta giriş yapmak için bu ikinci adımın şifresi gerekeceği için giriş yapması çok daha zor olacaktır.

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama İçin Kullanabileceğiniz Uygulamalar

Google Authenticator

Benim genel olarak kullandığım ve güvendiğim bir iki faktörlü kimlik doğrulama uygulamasıdır, arkasında Google bulunmaktadır ve mobil cihazlarınız ile çok rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.
Bir çok internet sitesini, uygulamayı desteklemektedir.


Authy

Şimdiye kadar hiç kullanmadığım ancak piyasada en çok kullanılan 2. adım doğrulama yöntemi olduğunu biliyorum. Buradaki uygulamalar arasında en çok internet sitesini ve uygulamayı destekleyen uygulamadır.

Diğerlerinden farklı olarak bilgisayarlarda da kullanılmaktadır.


Microsoft Authenticator

Arkasında Microsoft un bulunduğu bir kimlik doğrulama uygulamasıdır, şimdiye kadar hiç kullanmadım ancak arkasında Microsoft bulunduğu için bir çok uygulamaya göre daha güvenli olduğunu söyleyebilirim.


Yandex Key

Yandex hesabımı korumak için kullandığım, her seferinde yeni şifre üretip Yandex hesabıma bu yeni oluşan şifre ile girmemi sağlayan uygulamadır.
Sadece Yandex için değil bir çok uygulama ve internet sitesi için de kullanılabiliyor.