Creative Commons Lisansı (CC) Nedir ?

 Creative Commons

Creative Commons (CC), telif hakkı bulunan bir eserin veya çalışmanın ücretsiz olarak dağıtılmasını sağlayan kamu telif hakkı lisansıdır. Bir eser sahibi oluşturduğu eserin üzerinde değişiklik yapma veya ticari / eğitsel gibi amaçlar ile kullanmasına izin vermek istediği zaman CC lisansı kullanır.

CC lisansına sahip eserler oluşturucunun belirlediği kurallara / koşullara bağlı kalmak şartı ile kullanılmakta özgür olduğunuz eserlerdir. Gelin bu koşullara ve CC lisans türlerini inceleyelim.

Creative Commons Türleri

CC Lisanları genel olarak korunan eserle dört ana koşula bağlıdır, bu koşullar.

Dört Ana Koşul Tablosu
Simge Haklar Açıklama
Atıf
Atıf (BY) Lisans sahibine atıfta bulunarak eseri dağıtabilir, kopyalayabilir, üzerinde çalışmalar yapabilir, yine sahibine atıfta bulunarak türevi çalışmalar yapabilir veya buna benzer işler yapabilirsiniz.
Aynı Lisans
AynıLisanslaPaylaş (SA) Yalnızca orijinal esere verilen aynı veya özdeş bir lisans altında çalışabilir ve türev çalışmaları yapabilirsiniz.
Gayri Ticari
GayriTicari (NC) Lisans sahibinin bu izni dahilinde eser üzerinde yalnızca ticari olmayan çalışmalar gerçekleştirebilir, dağıtabilir, kopyalayabilir veya buna dayalı yine ticari olmayan türev çalışmaları yapabilirsiniz.
Türetilemez
Türetilemez (ND) Lisans sahibinin bu izni dahilinde eser üzerinde kopyalama, dağıtma ve görüntüleme işlemleri yalnızca birebir gerçekleştirilebilir. Tüm bu çalışmalara türev çalışmalar dahil değildir.

Dört ana koşulu incelediğimize göre gelin bir de CC türlerine bakalım.

Creative Commons Türleri Tablosu
Simge Tanım Kısıtlama Atıf Durumu İçerik Değişikliği Ticari Kullanım
CC0
Kamu malı - Kısıtlama olmaksızın içeriği küresel olarak ücretsizleştirme CC0 Hayır Evet Evet
BY
Yalnızca Atıf BY Evet Evet Evet
BY-ND
Atıf + Türetilemez BY-ND Evet Hayır Evet
BY-SA
Atıf + Aynı Lisans ile Paylaş BY-SA Evet Evet Evet
BY-NC
Atıf + GayriTicari BY-NC Evet Evet Hayır
BY-NC-ND
Atıf + GayriTicari + Türetilemez BY-NC-ND Evet Hayır Hayır
BY-NC-SA
Atıf + GayriTicari + Aynı Lisans ile Paylaş BY-NC-SA Evet Evet Hayır

Evet arkadaşlar kısaca dilimin döndüğü kadar sizlere CC türlerini anlatmaya çalıştım ancak detaylı bilgi için en iyi bilgiyi size kendi resmi internet sitesi verecektir. Aşağıdaki bağlantıdan resmi internet sayfasını ziyaret edebilir ve gerekli / detaylı bilgiye oradan bakabilirsiniz.

Creative Commons -> Official Page