Memory Leak Nedir?

Memory Leak Nedir?


Memory Leak Nedir?


Bilgisayar programlama içinde, bir memory leak (bellek sızıntısı) programın bellek atamalarını doğru şekilde yönetmediği için artık gerekli olmayan bellek liberasyonu yapılmaması sonucu ortaya çıkan bir kaynak sızıntısı türüdür. Sonuç olarak, program için kullanılabilir bellek zamanla azalır ve program nihayetinde çökebilir veya yanıt vermez hale gelebilir.

Memory leak'ler herhangi bir programlama dilinde ortaya çıkabilir, ancak C ve C++ programlarında sıkça görülürler çünkü bu diller bellek yönetimini bu şekilde ele alırlar. Bu dillerde, bellek atamalarını ve liberasyonlarını açıkça yapmak programcının sorumluluğudur ve eğer bu doğru şekilde yapılmazsa memory leak'ler ortaya çıkabilir.

Bir memory leak'i düzeltmek için, sızıntının kaynağını belirlemek ve kod içindeki sorunu düzeltmek gerekir. Bu, özellikle sızıntının büyük ve karmaşık bir programda bir sorun nedeniyle ortaya çıktığı durumlarda zor ve zaman alıcı bir işlemdir. Bazı durumlarda, memory leak'i ortadan kaldırmak için programın bazı bölümlerini yeniden yazmak gerekebilir.