Raspberry Pi Nedir?

Raspberry Pi


Raspberry Pi Nedir?

Raspberry Pi bir kart boyutunda olan hatta piyasada kart bilgisayar olarak da geçen bir mini bilgisayardır.
Küçük yaştaki çocukların ve bilgisayar erişimi olmayan insanlar için geliştirilmiş bir cihazdır kendileri ama bu demek değildir ki bizim gibi kullanıcılar da bu mini bilgisayarı alıp kullanmayacak.

Bizim gibi kullanıcılar içerisine Web Server kurmak, oyun sunucusu için kullanmak, medya ortamı olarak kullanmak ya da eski (Retro) oyunları oynamak için bir oyun makinasına çevirmek için kullanabiliriz.

Kendisi küçük olmasına rağmen oldukça güçlü bir kart olduğunu sizlere çok rahat bir şekilde söyleyebilirim.
Yüksek bir donanımı olmamasına rağmen blender gibi 3d modelleme programlarında modelleri Render almak için bağlayıp kullanıldığını bile okudum İngilizce kaynaklarda.

Bu kartı nasıl programlarsanız size öyle çıktılar verecektir, akıllı ev aletleri yapmak için, ev güvenlik sistemi yapmak için, kişisel bilgisayar gibi kullanmak için, taşınabilir bir sunum bilgisayarı gibi kullanımlarda çok rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. 
Biraz uçuk düşüneyim derseniz üzerinde bulunan sensor bağlantılarını verimli bir şekilde kullanabilirseniz arabalar için yardımcı bir cihaz bile üretebilirsiniz(Şerit takip sistemi, araba güvenlik sistemi...).

Raspberry işletim sistemi olarak Raspbian adı verilen bir işletim sistemini sd kart üzerinden çalıştırır ama eğer isterseniz ubuntu, android gibi farklı işletim sistemleri ile bu minik kartı pc yi kullanmanız mümkündür.

Raspberry Pi Imager isimli program ile hazır olarak gelen işletim sistemlerini kurabilir eğer biraz kartı kurcalayayım derseniz internet üzerinden bulduğunuz herhangi bir işletim sistemini de kurmayı başarabilirsiniz. Tabi burada önemli olan nokta ARM tabanlı bir kart olduğu için kuracağınız işletim sisteminin ARM desteği olması gerektiğidir.

RPİ Imager programına bakmak için buraya gidebilirsiniz.
Raspberry resmi internet sayfasına gitmek için buraya tıklamanız yeterli olacaktır.


Raspberry Pi Modelleri

Raspberry Pi Kart Ailesi


2020 yılında çıkan sürümü ile en son Raspberry Pi 4 modeli piyasa çıkmıştır ama neredeyse 2 senede bir yeni bir sürümü piyasaya sürülüyor.

  1. Raspberry Pi 1 Model A
  2. Raspberry Pi 1 Model B
  3. Raspberry Pi 2 Model B
  4. Raspberry Pi 2 Model B1.2
  5. Raspberry Pi 3 Model B
  6. Raspberry Pi 3 Model B+
  7. Raspberry Pi 4 2 GB 
  8. Raspberry Pi 4 4 GB
  9. Raspberry Pi 4 8 GB
Yukarıdaki her modelde bir önceki modele göre biraz daha güçlü donanımlar kullanılmış ve bu olabildikçe düşük bir maliyet ile yapılmıştır.
İlk başlarda MB boyutunda olan ramler Raspberry Pi 4 modelleri ile 8GB a kadar çıkartılmıştır.