ZBrush Nedir ?

zBrush


ZBrush Nedir?

Önceki 3Boyutlu başlığında yazdığım yazılarda Blender gibi 3 boyutlu modelleme programlarından bahsetmiştim  ve bu günkü yazımda sizlere bir başka 3 boyutlu modelleme programlarından olan ZBrush dan bahsedeceğim. 

ZBrush diğer anlattığım 3D modelleme programlarından oldukça bir program gerçi Blender ile de oldukça benzer özellikleri var diyebilirim ama bunu şimdilik anlatmayacağım ve yazıma hemen devam edeceğim.

ZBrush yüksek poligonlu ve oldukça gerçekçi, profesyonel modeller çıkartmak için kullanılan bir modelleme programıdır. ZBrush ile sanki bir heykeltıraş gibi 3D modellerinizi çıkartabiliyorsunuz.

Heykeltıraş gibi dememin sebebi diğer programlardan farklı olarak sanki bir heykeli oyuyormuş gibi 3d modellerinizi çıkartabiliyor olmanız. İçerisinde bulunan araçlar ile programda standart olarak gelen herhangi bir materyalin üzerine çıkıntılar, oyuklar ve şekiller ekleyebiliyor ve bunların sonucunda istediğiniz herhangi bir modeli elde edebiliyorsunuz. İşte bu noktada diğer 3D modelleme programlarından ayrılıyor ve gerçekten güzel modeller çıkartmanızı sağlıyor.

Anlat istediğim modelleme türünü daha iyi anlayabilmeniz için hemen aşağıya şu Venom modelleyen abimizi bırakıyorum.


Bu arada ZBrush ile ilgili teknik bilgiler vermem gerekir ise ZBrush ilk olarak 1999 yılında piyasaya Pixologic şirketi tarafından çıkartılmış.

ZBrush çok güzel bir modelleme programı olmasına rağmen maalesef oyunlar için biçilmiş kaftan olmadığını söyleyebilirim çünkü çok yüksek poligonlu modeller ortaya çıktığı için bu modellerin oyunlarda kullanılması pek mümkün olmuyor ancak oyunların konsept tasarımları için biçilmiş kaftan olduğunu söyleyebilirim.


ZBrush Tanıtım Videosu